Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

  • 11 ianuarie 2025
  • Rusanovschi Iulian
  • Regina Maria

Troița eroilor dezrobitori din s. Verejeni, r. Telenești

La 27 mai 2024, primarul Serghei Popa s-a adresat către Consiliul local pentru a se accepta edifiarea unui crucifix închinat eroilor români căzuți în luptele pentru dezrobirea Basarabiei din vara anului 1941.

Prin Decizia nr. 3/8 din 29 mai 2024, Consiliul local Verejeni a autorizat edificarea troiței în cinstea eroilor români și a stabilit ca acest monument să fie amplasat pe terenul adiacent estradei de vară din centrul localității. Troița urma să fie edificată din donații și sponsorizări, iar executarea acestei decizii se punea în seama primarului Serghei Popa. Între timp, arhitectul Mihail Andrieș a elaborat un proiect de execuție a monumentului în conformitate cu cerințele interbelice impuse unei opere comemorative de război. Astfel, troița se distinge prin următoarele elemente:

  1. Are o înălțime totală de 4 metri;
  2. Postamentul subteran este turnat în beton armat;
  3. Postamentul suprateran este lucra în piatră de Cosăuți sub forma a trei trepte;
  4. Troița este formată din 3 cruci suprapuse;
  5. Ornamentele reprezintă preponderent simbolistică militară și elemente tradiționale românești;
  6. La intersecția brațelor principale ale crucifixului a fost încastrat un soare din lemn;
  7. La mijlocul troiței este încrustată deviza Regelui Mihai I: NU UITAȚI NICI O CLIPĂ JERTFA LOR;
  8. Monumentul este lucra în lemn de stejar și tratat cu ceară și uleiuri pentru a preveni degradarea acesteia de către diferiți dăunători sau factori meteorologici.

Cu regret, oficiul teritorial al Cancelariei de Stat Orhei a notificat Decizia de edificare a troiței prin scrisoarea nr. 1304/OT8-682 din 28 iunie 2024, motivând că autoritatea publiă locală nu ar fi delimitat terenul necesar pentru această troiță. Notificarea a fost lipsită de sens, fiindcă în momentul adoptării Deciziei de edificare a troiței, Consiliul local Verejeni nu era obligat să delimiteze terenul pentru troiță, fiindcă ea urma să fie instalată pe un teren deja existent al Primăriei, identificat prin număr cadastral, iar delimitarea ar fi generat cheltuieli exagerate care depășesc sumele necesare pentru edifiarea monumentului în sine. Drept urmare, Consiliul local Verejeni a refuzat să își revoce Decizia de edificare a monumentului, iar oficiul teritorial al Cancelariei de Stat Orhei s-a adresat în instanța de judecată cu o acțiune în anulare, care se află și astăzi pe rolul Judecătoriei Orhei, sediul Rezina.

Între timp, Primarul Serghei Popa, susținut de Asociația „Monumentu Bejenaru din parohia Tișăuți, Suceava, preotul paroh din s. Verejeni, a primarilor din satele vecine, a avocatului Iulian Rusanovschi dar și în prezența locuitorilor satului Verejeni.m” din Republica Moldova au început încredințat lucrările de sculptare a troiței meșterului Petru Comendant, iar postamentul din piatră meșterului de la Cosăuți – Marin Lozan.

În octombrie 2024, troița a fost instalată prin efortul unor oameni din satul Verejeni și sub supravegherea meșterului Petru Comendant. Postamentul de beton și cel din piatră au fost lucrate și amenajate în două etape successive pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie. Piatra de Cosăuți a costat 21.000 lei iar transportul acesteia 4000 lei.

Deși sfințirea era preconizată pentru 09.09.2024 – așa cum se poate observa din inscripția de la baza troiței – acest eveniment solemn a avut loc abia la 21.12.2024 în prezența Primarului Serghei Popa, a meșterului Petru Comendant, arhitectul Mihail Andrieș, preotul prof. Mircea Bejenaru și a locuitorilor satului Verejeni.

 

Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”

Date pentru donații