Restabilirea Monumentelor Interbelice
Asociația Obștească „Monumentum”, a fost înființată la data de 10 aprilie 2018 de un grup de intelectuali români din Chișinău, Republica Moldova, în conformitate cu legile Republicii Moldova.
Unul din obiectivele principale ale Asociației, în contextual aniversării centenarului făuririi României Mari, îl reprezintă restabilirea monumentelor interbelice realizate pe teritoriul dintre Prut și Nistru în perioada interbelică. Astfel, pe parcursul ultimilor ani, au fost edificate prin reconstituire busturile Regelui Ferdinand I din Ialoveni, Nisporeni, Țepilova Mare (Soroca), Rezina, Varnita, Verejeni, a fost reconstruit Monumentul celor trei martiri din Parcul Catedralei din Chișinău, monumentul funerar al Generalului Stan Poetaș din Soroca, bustul mecenatului Vasile Stroescu și al prim-președintelui Curții de Apel Chișinău – Vespasian Erbiceanu, etc. Acțiunle de până acum au fost încununate cu success, la inaugurarea acestor monumente participând reprezentanții Casei Regale a României, parlamentari de pe ambele maluri ale Prutului, înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, cât și alți reprezentanți ai culturii sau administrației României și Republicii Moldova.
Concomitent Asociația lucrează pentru edificare altor monumente, proiecte care pot fi vizualizate pe aceasta pagină.
Să ne ajute Dumnezeu!
Asociația “Monumentum” a inițiat un proiect de restabilire a monumentului eroilor din s. Vasieni, r. Ialoveni, căzuți in Primul Război Mondial pentru reîntregirea României. Proiectul se derulează pe parcursul anului 2023 cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova din cadrul Guvernului României.
Pretura sectorului Râșcani a informat că asociația „Monumentum” și Primăria Municipiului Chișinău, în colaborare cu arhitectul Andrieș Mihail, au inițiat un proiect-pilot de arheologie urbană, prin care vor fi muzeificate pivnițele casei „Toader Sabău”.
La finele anului 2019, avocatul Iulian Rusanovschi a preluat inițiativa edificării unei statui în amintirea Reginei Maria, care va fi instalată în scuarul Liceului româno-francez „Gheorghe Asachi”, unde în perioada interbelică s-a aflat Gimnaziul de fete „Regina Maria”