Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

  • 9 ianuarie 2024
  • monumentum
  • Regina Maria

Reconstruirea monumentului, închinat eroului grănicer, Aurelian Mihăilescu

Ideea tipăririi acestei broșuri a apărut în toamna anului 2019, atunci când am aflat că locuitorii satului au fost masiv dezinformati cu falsuri istorice in legatura cu personalitatea eroului granicer Aurelian Mihailescu. Printre zvonurile vehiculate era si caracterizarea eroului drept un bandit care dorea să fure peștele unor localnici care se îndeletniceau cu pescuitul.

Atunci am înțeles cât este de important ca adevărul despre viața și personalitatea lui Aurelian Mihăilescu să fie cunoscut la scară largă, grănicerul care a apărat hotarul Țării cu prețul propriei vieți. Deja cunoaștem destule informații despre revolta de la Tatarbunar din 1924, care începuse să fie pregătită de bolșevici cu doi ani mai devreme, prin colectarea de informații din Basarabia, penetrarea frontierei de pe Nistru în mod clandestin și asigurarea localnicilor bolșevizați cu armament.

După încheierea Primului Război Mondial provocările la frontiera de pe Nistru nu au încetat. În ianuarie 1919 fusese omorât mișelește Generalul Stan Poetaș, în primăvara anului 1923 era ucis prin împușcare grănicerul Petre Marcu din comuna Mălăiești, județul Orhei de o mână de bolșevici care trecuseră înarmați Nistrul. La punctul de frontieră Palanca, în apropiere de Cazacii Vechi era împușcat grănicerul I. Vieru și lista poate continua. Aceste masacre nu pot fi regăsite în manualele de istorie și din aceste motive trebuie readuse în conștiința publică, deoarece fac parte din jertfa continuă a neamului românesc.

Oricât de mult vor dori străinii să ne condamne memoria prin distrugerea bisericilor, cimitirelor, monumentelor și denigrarea propriilor eroi, ne vom reface ca Neam de fiecare dată, deoarece cu noi este Dumnezeu. Monumentul de la Olănești este exemplul cel mai elocvent că eroismul înaintașilor nu poate fi dat uitării forțate.

Sponsor: Asociația Tighina.

Machetare: Vlad Țurcanu

Autor: Iulian Rusanovschi

Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”

Date pentru donații