Prefațarea acestui volum, dedicat eroilor Armatei Române căzuți în luptele pentru dezrobirea Basarabiei și a nordului Bucovinei în al Doilea Război Mondial – Campania din Est, reprezintă pentru mine o obligațiemorală, de onoare și de suflet.
Primul volum din trilogia „Războiul Monumentelor” are coperta sumbră, sugerând realitatea sado-politică a românității sub ocupație ucraineană samovolnică, cel de-al doilea are coperta galbenă, optimist și cuprinde istoriile celor 55 de monumente refăcute la inițiativa domnului Iulian Rusanovschi în perioda 2010-2022.
Volumul care face obiectul acestor rânduri poate întregi o trilogie unică în ceea ce eu numesc “literatură politică-document” cu toate că aparent nu este decât un foto-inventar al cimitirelor militare, al mormintelor militare izolate și al monumentelor cu gradul, numele și pronumele, unitatea, naționalitatea, ziua, luna, anul și localitatea unde a căzut eroul dezrobitor.
Astfel, certificați prezența masivă a aliatului german în unele lupte din fâșiile de ofensivă ale Marilor Unități românești, eroii italieni puțini la număr și eroii sovietici inamici înhumați cu toată cinstea cuvenită întregind un adevăr istoric, capital pentru trecutul, prezentul și viitorul românilor și al României. Adăugați acestei trilogii identitare o realitate mai puțin cunoscută dincoace de Prut, grănicerii și jandarmii asasinați de bandele de teroriști bolșevici, fie trecuți peste Nistru, fie organizate de bolșevicii rămași în Basarabia după Marea Unire.
Am notat mai sus că aparent volumul în discuție ca și cele care l-au precedat au un caracter administrativ, de registru cu folos deosebit atât pentru urmașii celor jertfiți cât și pentru istoricii interesați în problemă.
Apreciez că atât volumul în discuție cât și precedentele, prin documentarea minuțioasă de arhivă, căreia autorul i-a dat viață printr-o neobișnuit de amplă documentare de teren, adică emoție, adică gând și recunoștință, alcătuiesc o trilogie în care țara bătută în lung și lat își dezvăluie rănile tăinuite în fragmentele monumentelor urgisite de ura neghioabă a invadatorilor.
Amintirile unora și altora marcate etnic, zona rusofonă de la Bălți și împrejurările unde s-au dat lupte grele dovedite de numărul mare de eroi înhumați, un întreg univers al martirilor luptei împotriva uitării, acțiunile aferente ale organizației “Cultul eroilor Regina Maria” care prin organele ei teritoriale a fondat cruci militare din beton inscripționate în locul celor din lemn, și deosebit de important și pilduitor pentru viețuirea de astăzi, corespondența militară și administrativă de la nivel local până la inclusiv șeful statului, mareșalul Ion Antonescu privind asigurarea eternității cultului eroilor.
Iulian Rusanovschi își completează vasta lui operă identitară cu un capitol amplu al relațiilor internaționale ale Republicii Moldova cu Germania și Rusia privind regimul cimitirelor militare cu eroi germani și sovietici de pe teritoriul național. Ambele țări sunt deosebit de exigente în privința onoarei acordată eroilor, iar rușii acordă urmașilor acestora un pachet generos de privilegii.
Trilogia domnului Iulian Rusanovschi se constituie într-un punct de referință al istoriografiei militare românești, fapt care-l obligă pe veteranul semnatar al acestor rânduri să-i mulțumească în nume personal și în numele camarazilor din toate armele, eroi dezrobitori căzuți în brazda sfântă a țării.
Grădiștea de Argeș
23 August 2023
General – maior aviator
Radu Theodoru
Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”