Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

  • 13 ianuarie 2024
  • monumentum
  • Regina Maria

Războiul Monumentelor (vol. 1 op 2)

Războiul Monumentelor reprezintă lupta noastră împotriva uitării și a mancurtizării generate de propaganda sovietică. Războiul cultural și spiritual împotriva românilor bucovinei și basarabeni a fost declanșat prin distrugerea monumentelor de for public, a bisericilor și a cimitirelor de eroi. Însă prin lucrare divină s-a conturat o contraofensivă legitimă de refacere a monumentelor interbelice și a operelor comemorative de război distruse de bolșevici.

În ultimii 12 ani au fost studiate zeci de mii de documente de arhivă, culese mărturii oculare și inspectate zeci și sute de localități în scopul identificării mărturiilor interbelice. Intrând în posesia acestor mărturii istoriografice, am rămas surprins de numărul mare de busturi, troițe și statui care au existat în nordul Bucovinei și în județele Hotin, Cetatea Albă și Ismail în perioada interbelică. Și astăzi în cimitirele noastre zac istorii ascunse, monumente distruse, iar  peste mormintele eroilor români au fost construite case sau depozite cu aprobarea celor străini de neamul românesc.

Efortul nostru este doar la început și are menirea de a descoperi adevărul istoric despre soarta monumentelor interbelice din nordul Bucovinei și din județele Hotin, Cetatea Albă și Ismail. De acest adevăr avem nevoie cu toții, deoarece un popor care nu-și cunoaște trecutul, este condamnat să îl repete (Nicolae Iorga). Acest volum apare sub egida Eroii nu se plâng, ei se cinstesc! și reprezintă un pios omagiu adus eroilor martiri căzuți în cele două războaie mondiale pentru apărarea gliei strămoșești și a credinței ortodoxe.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Președintele al Societății Bibliotecarilor Bucovineni,

Istoricul și etnograful Vladimir Acatrini

Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”

Date pentru donații