Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Bustul lui Ion Ungureanu din s. Opaci

Omagiul unui Maestru al culturii – ministrul Ion Ungureanu 

Ridicarea bustului ministrului Ion Ungureanu constituie o inițiativă a domnului Roman Pinteac – un basarabean revenit în țară după muncă în Marea Britanie și devenit primar în comuna Opaci.

Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în Opaci, a avut o carieră impresionantă în domeniul teatral și cinematografic. După studii în Moldova și Moscova, a devenit regizor și actor, având roluri memorabile în filme precum „Cînd omul nu-i la locul lui”, „Se caută un paznic” și „Favoritul”. A fost apreciat pentru talentul său de a îmbina naturalețea cu expresivitatea artistică. A fost, de asemenea, implicat în predarea artei actoricești la Școala Superioară de Teatru B. Șciukin și a contribuit la dezvoltarea artei teatrale din Moldova și din afara țării.

După un exil în Moscova, Ion Ungureanu s-a întors în Moldova după independență și a îndeplinit funcția de ministru al culturii și cultelor, cât și pe cea de vicepreședinte al Fundației Culturale Române din București. În calitate de ministru, a luat decizii semnificative pentru promovarea culturii naționale și a limbii române literare. A fost un om deosebit, decorat cu numeroase titluri și premii.

Inițiativa de ridicare a bustului a fost sprijinită de comunitatea locală din Opaci. Roman Pinteac a colaborat cu meșterii și artiștii locali pentru a crea un bust și un postament din piatră. Cu toate că a întâmpinat obstacole și refuzuri din partea guvernelor anterioare, în cele din urmă, bustul a fost inaugurat în septembrie 2021, în parcul numit după Ion Ungureanu din Opaci.

Această inițiativă a adus oamenii din comunitate împreună și a stârnit un sentiment de mândrie și respect față de moștenirea culturală a lui Ion Ungureanu. Evenimentul a fost considerat istoric și a sensibilizat opinia publică. Localnicii și reprezentanții instituțiilor culturale au exprimat recunoștința lor pentru această inițiativă, subliniind impactul pozitiv pe care l-a avut în zonă și exprimând speranța că astfel de inițiative vor continua.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații