Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Troița Eroilor de la Mănăstirea Rudi

Troița Eroilor de la Mănăstirea Rudi, județul Soroca, dezvăluie povestea tumultoasă a acestui loc sacru.

 Mănăstirea Rughi (Schitul Rugilor) a fost fondată de Grigore al III-lea Ghica, domnitorul Țării Moldovei. În perioada țaristă mănăstirea a fost transformată în prisacă.

Mănăstirea Rudi a renăscut după Marea Unire din 1918, grație eforturilor episcopului Visarion Puiu. El a fost exarhul mănăstirilor Basarabiei și a propus redeschiderea schitului Rudi, activitate condusă ulterior de Arhimandritul Teofan. Aceasta a dus la mărirea vătraii mănăstirii și extinderea gospodăriei sale.

În perioada interbelică, mănăstirea a fost extinsă, aici fiind edificată și o troiță eroilor căzuți pentru reîntregirea neamului. Totuși, după ocupația sovietică, M

ănăstirea a fost închisă și multe bunuri au fost confiscate. Troița de lemn a eroilor a fost în cele din urmă distrusă.

Restaurarea troiței eroilor a fost inițiată în 2020 de către Asociația MONUMENTUM, cu sprijinul financiar al domnului Nițoi Romeo și al altor contribuții. Lemnul necesar a fost obținut și prelucrat într-un atelier special, după care troița a fost decorată și instalată în curtea Mănăstirii Rudi. Troița de 4 metri înălțime poartă o inscripție care amintește de eroii căzuți pentru reîntregirea neamului.

În timp ce Mănăstirea Rudi a instalat în 1992 o troiță de piatră pe vechea fundație, abia în 2020 Asociația „Monumentum” a venit cu ideea reconstituirii și instalării troiței de lemn după imaginea fotografică de epocă. O serie de evenimente și contribuții au făcut posibilă reconstituirea și instalarea troiței eroilor la locul său inițial.

Prin eforturile continue ale Asociației MONUMENTUM, a membrilor comunității și a părintelui Patrocle, troița eroilor a fost readusă la viață și reinstalată în curtea Mănăstirii Rudi, reamintind tuturor de jertfa eroilor și istoria mănăstirii.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații