Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Crucea de mormânt a acad. Iustin Șt. Frățiman din s. Cuhurești de Jos

Descoperă povestea unui luptător pentru identitatea națională, rescrisă de ASCOR Chișinău și Societatea „Paul Gore”.

Monumentul funerar dedicat academicianului Iustin Ștefan Frățiman, un ilustru român și patriot basarabean, a fost reconstruit cu mare grijă și devotament pentru a omagia moștenirea sa. Monumentul se află în Cuhureștii de Jos și marchează viața și contribuțiile acestui învățat remarcabil. Iustin Frățiman s-a născut la 1 iunie 1870 în Cuhureștii de Jos și a crescut într-o familie în care educația și dragostea pentru neamul românesc au fost fundamentale.

Educat într-un mediu cultural bogat și influențat de familia sa, Frățiman a excelat în studii încă din copilărie, devenind primul elev în toate clasele Școlii spirituale din Edineț. Cu o dorință insațiabilă de cunoaștere, el a continuat să studieze și să cerceteze, explorând satele Moldovei pentru a aduna documente și cărți vechi care să ateste originea latină a românilor. A absolvit cu onoruri Seminarul Teologic din Chișinău și a continuat să se dezvolte, absolvind și Institutul Imperial de Arheologie din Petersburg, în timp ce își păstra legăturile cu România pentru a studia literatura și istoria națională.

Frățiman a devenit un profesor respectat, predând în diverse seminarii și școli, și a avut un impact semnificativ asupra educației și culturii românești din Basarabia. El a susținut cu pasiune drepturile naționale ale românilor basarabeni, a militat pentru revenirea la alfabetul latin și a promovat cultura și istoria națională. A fost un apărător al valorilor românești și un activist dedicat.

Cu toate acestea, viața lui Frățiman nu a fost lipsită de provocări. El a fost considerat de autoritățile vremii drept un pericol pentru stat din cauza devotamentului său față de identitatea națională românească. A fost închis, exilat și persecutat de regimul comunist, dar și-a păstrat convingerile și a continuat să lupte pentru valorile sale.

La rândul său, posteritatea nu a uitat eforturile și contribuțiile sale, iar în anii recenti, inițiativele au luat amploare pentru a reabilita memoria lui Frățiman și pentru a restaura monumentul funerar dedicat lui. În anul 2013, în urma inițiativei Asociației Studenților Creștini Ortodocși din Chișinău (ASCOR) și cu sprijinul comunității locale și a donatorilor, monumentul funerar a fost reconstruit. Acesta a fost realizat cu o atenție deosebită la detalii, respectând designul inițial, și a fost instalat lângă mormântul lui Frățiman.

Monumentul reamintește de viața și contribuțiile semnificative ale academicianului Iustin Ștefan Frățiman, un om care și-a dedicat viața studiului, educării și promovării valorilor și identității românești în Basarabia.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații