Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Bustul Regelui Ferdinand I din s. Ţepilova Mare

Bustul Regelui Ferdinand I se înalță din nou în s. Ţepilova Mare, județul Soroca, purtând povestea curajului și devotamentului basarabenilor care l-au salvat de la uitare.

Bustul Regelui Ferdinand I, amplasat în satul Ţepilova Mare din județul Soroca, este un simbol al regalității și al istoriei românești. Inițiativa de a construi acest monument a venit din partea săteanului Ilie Volcenco în 1934. Sub conducerea lui, a fost format un comitet de inițiativă pentru a ridica un bust din bronz dedicat Regelui Întregitor de Țară – Ferdinand I. Autorizația necesară a fost obținută prin Societatea Cultul Eroilor, regionala Basarabia. Aflat în satul Ţepilova Mare, care avea în total aproximativ 200 de săteni, monumentul a fost finanțat prin donații benevole ale locuitorilor județului Soroca.

Bustul Regelui Ferdinand I a fost plasat pe un postament din piatră de Cosăuți și realizat de sculptorul Ion Șindilă de la mina de piatră. Inaugurarea monumentului a fost programată pentru 14 septembrie 1937 și a adunat demnitari, militari și intelectuali din Soroca și din împrejurimi.

În ciuda evenimentelor tumultuoase, bustul a rămas în picioare până la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică în 1940. Atunci, a fost ascuns în casa lui Vasile Ciobanu, iar postamentul a rezistat până în iulie 1941, când teritoriul a fost eliberat.

În timpul ocupației sovietice, locuitorii au acționat pentru a proteja bustul și monumentul de la distrugere. Într-o noapte, sătenii au demontat și ascuns bustul pentru a-l proteja de vandalizarea comuniștilor. Ulterior, în 1942, după eliberarea teritoriului de către armata română, bustul a fost reinstalat în centrul satului.

Totuși, în anii următori, sub regimurile politice schimbătoare, monumentul a fost parțial distrus În cele din urmă, în 2017, la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi sprijinit de echipa A.O. Monumentum, familia antreprenorului Negru Victor din Cimișlia, preotul Vasile Ciobau din s. Costești, r. Ialoveni și Primăria com. Ocolina, a fost restaurat și reinaugurat bustului Regelui Ferdinand I.

În prezent, monumentul se află în satul Ţepilova Mare și reprezintă o amintire a istoriei și a luptei pentru identitate și libertate națională. Inaugurarea din 2017 a adunat o serie de personalități, iar evenimentul a fost filmat pentru un documentar. Monumentul rămâne un simbol al unității românești și al respectului pentru istorie.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații