Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Cenotaful Generalului Stan Poetaș din or. Soroca

Cenotaful Generalului Stan Poetaș revine în orașul Soroca.

Cenotaful Generalului Stan Poetaş a fost ridicat în memoria distinsului militar și erou național Stan Poetaş deasupra mormântului său. Stan Poetaș a fost un comandant valoros care și-a pus viața în slujba țării sale.  

În anul 1918, Generalul Stan Poetaş a organizat strategic unitățile militare la Drochia și Hotin pentru a evita atacurile inamicului prin satul natal al eroului. 

Cunoscu

tul istoric român Constantin Chiriţescu a subliniat următoarele despre moartea generalului Stan Poetaş: „i-a fost dat să moară, lovit de un glonţ mişel, tras din spate, acestui erou legendar al armatei române, care la Topraisar, Neajlov şi la Mărăşeşti,îinfruntase de atâtea ori moartea în faţă, în cele mai dramatice momente ale războiului nostru“. Comanda trupelor a preluat-o colonelul Ion Petrescu, care a raportat către comandamentul Diviziei a 9-a: „domnul general mort sau prizonier”

În ziua de 11 ianuarie 1919, „corpul mult regretatului comandant Poetaş a fost dezgropat din zăpadă, depus în sicriu şi evacuat spre Soroca”. A fost înmormântat la 14 ianuarie 1919 în or. Soroca. Mormântul Generalului Stan Poetaş a fost înfrumuseţat cu un adevărat monument din marmură, fiind amplasat în curteaBisericii Sfântul Teodor Stratilat. 

Cenotaful a fost distrus parțial în anul 1993 pentru a fi desfăcut în plăci de marmură. În aprilie 2015, într-o dicscuţie purtată cu directorul Muzeului de Istorie – Nicolae Bulat, avocatul Iulian Rusanovschi a aflat că în cimitirul din Soroca se găseşte piatra de mormânt a Generalului Stan Poetaş. Imediat s-a deplasat la faţa locului şi nu mică i-a fost mirarea când, lângă casa paznicului a identificat un bloc din marmură, răsturnat, care altădată a servit ca piatră de mormânt a generalului Poetaş.

Timp de 3 ani s-au depus eforturi mari pentru restaurarea cenotafului, care a fost adus în Curtea Muzeului de Istorie din Soroca și inaugurat la 13.03.2018.

 

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații