Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul Eroilor Reîntregitori din Târgul Otaci

Monumentul Eroilor Reîntregitori din Otaci: o poveste ce străbate timpul.

Monumentul Eroilor Reîntregitori, construit în Târgul Otaci, Județul Soroca, a reprezentat o amintire solemnă a eroilor căzuți în războaiele mondiale. În 31 mai 1939, Comisia Superioară a Monumentelor Publice a dezbătut două proiecte depuse pentru acest monument, prezentate de Căminul Cultural „Al. Mateevici”. Cu toate acestea, niciunul dintre proiecte nu a fost considerat adecvat, astfel că a fost trimis un proiect din partea Ministerului pentru a fi realizat în piatră de carieră.

La 28 iunie 1939, Căminul Cultural a informat Comisia că lucrările la monument au început și că acesta era aproape finalizat. Totuși, Comisia a constatat că construcția a început fără autorizația necesară și a cerut planurile monumentului și detalii despre materialele utilizate. Lucrările au fost oprite temporar până la 18 iulie 1939. Monumentul era realizat din piatră granit cioplită și avea o piramidă formată din 6 bucăți de piatră masivă, susținută de o fundație de beton.

La 19 septembrie 1939, Comisia a aprobat proiectul, dar a condiționat aprobarea instalării unui vultur sculptat în vârful monumentului de către un absolvent al Academiei de Arte Frumoase, sub rezerva aprobării fotografiilor machetei vulturului. Totuși, din cauza lipsei de fonduri, un vultur de bronz nu a putut fi achiziționat, astfel că s-a folosit unul din piatră artificială.

În ciuda dificultăților financiare, construcția monumentului a continuat. La 13 ianuarie 1940, Comisia a aprobat temporar ca vulturul din ghips să rămână pe monument până la adunarea fondurilor pentru un vultur de bronz. Monumentul a atins o înălțime de 5 metri și a fost realizat din granit.

Cu toate acestea, în urma evenimentelor istorice, monumentul a dispărut după ocuparea Basarabiei, la fel ca și cimitirul eroilor români din zonă. Cu toate acestea, în 2022, a renăscut ideea reconstruirii monumentului. Vicepreședintele raionului Ocnița și primarul orașului Otaci au discutat despre necesitatea reconstruirii monumentului. Cererea a fost depusă în fața Consiliului local în speranța că monumentul va fi reedificat pentru a omagia eroii căzuți în războaie.

Pe o parte a monumentului au fost înscrise numele eroilor căzuți în Primul Război Mondial, precum BEDRIC, BRUNȘTEIN IANCHEL, CIUBOTARU MIHAIL, CREIMERMAN GHEȚELI, DAONDOVICI ABRAM, EPURE, IOSIPENCO, MULEAR FEODOR, POLEVOI, SCUTELNIC MIRON, SOCUREANSCHI ROFULI, TELERMAN, PRICOF I. NICOLAE, MARIN VASILE.

Acești eroi au fost cinstiți prin inscripții și versuri care exprimă dorul și recunoștința față de sacrificiul lor pentru națiune și țară. Reconstruirea monumentului și menținerea numelui eroilor în memoria colectivă aduc în prim-plan valoarea și importanța păstrării istoriei și a amintirilor naționale.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații