Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul Eroilor Jandarmi din Florești

Monumentul Jandarmilor și Eroilor Români din Florești. Comemorează Eroii Români.

Monumentul Jandarmilor și Eroilor Români din Florești, ridicat în anul 1924, este o construcție comemorativă dedicată jandarmilor căzuți în timpul serviciului lor și eroilor români care au luptat pentru dezrobirea Basarabiei. Acesta a fost distrus în perioada sovietică însă restabilit la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi alături de Asociația „Monumentum”. Acest monument are forma parțială a unui obelisc și este înălțat pe Bd. Victoriei, vizavi de casa de locuit de la nr. 10. 

Monumentul este încununat de un vultur din bronz și are o înălțime de aproximativ 6 metri. El este înconjurat de un grilaj de metal și stâlpi de beton. A fost inaugurat la data de 21 iunie 1925, în memoria jandarmilor căzuți la datorie. În ciuda lipsei de informații despre numele victimelor, se cunoaște că șeful Companiei de Jandarmi Soroca, căpitanul Costescu D. Constantin, a fost inițiatorul construirii acestui monument. La ceremonie au participat autorități locale, elevi, armată și o mare mulțime de oameni.

Monumentul a fost menționat și în publicațiile interbelice, unde au fost dezvăluite numele unor jandarmi din Regimentul 6 căzuți în datorie în orașul Soroca și în Florești. Aceștia au fost comemorați prin inscripții pe monument și sunt: Plutonier Pavel Mihalache, Soldat Cocoru Ioan, Plutonier Bordeianu Ion, Plutonier Butnaru Gavril, Sergent Costea Gheorghe, Sergent Afanse Agapia, Caporal Cimpoiașu Andrei, Caporal Spivacenco Gheorghe, Plutonier Major Cernat Constantin, Soldat Simion Dumitru, Soldat Gheorghiță Constantin și alții.

 La 12 aprilie, consilierul local Victor Maxian a propus Consiliului local Florești ca monumentul să fie reinstalat pe strada principală din oraș. În prezent, pe aceeași alee se află o cruce de lemn instalată în 2000, care amintește de eroii români îngropați în 1942 în cimitirul eroilor căzuți în Cruciada împotriva comunismului.

În demersul de reconstrucție a monumentului, au fost întreprinse cercetări în arhivele din Chișinău și București pentru a identifica numele jandarmilor și eroilor români căzuți. S-au purtat negocieri cu autoritățile locale pentru a obține aprobarea și sprijinul pentru reinstalarea monumentului. Un nou proiect de decizie a fost adoptat de Consiliul orășenesc în septembrie 2021, iar un acord de parteneriat a fost semnat între Primăria Florești și A.O. MONUMENTUM pentru edificarea monumentului. 

Istoria monumentului și a eroilor sunt prezentate în inscripții pe cele patru laturi ale acestuia. În față, sunt comemorați eroii români din Primul Război Mondial, pe partea dreaptă se menționează eroii români căzuți în timpul eliberării Basarabiei în 1941, pe partea stângă sunt numele jandarmilor din Regimentul 6 căzuți în luptă, iar pe partea din spate se prezintă istoricul monumentului și faptele sale. Monumentul este un omagiu adus jertfei acestor eroi și simbolizează recunoștința față de sacrificiul lor în timpul istoriei tumultuoase a regiunii.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații