Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Bustul Regelui Ferdinand I din s. Verejeni, r. Telenești

Redescoperă Istoria: Monumentul Regelui Ferdinand I din Verejeni, județul Orhei 

În s. Verejeni, a fost reconstruit monumentul dedicat Regelui Ferdinand I și eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Inițiativa a fost demarată în urma discuțiilor cu scriitorul Nicolae Dabija, care a dezvăluit existența unui postament pe care fusese instalat în interbelic bustul Regelui Ferdinand I. După identificarea postamentului în 2020, primarul Sergiu Popa, alături de un meșter restaurator și avocatul Iulian Rusanovschi, au restaurat cu entuziasm relicva și cele trei basoreliefuri sculptate în piatră, toate ilustrând scene de război. După îndepărtarea stratului gros de var, s-a dezvăluit inscripția „EROILOR NEAMULUI, PATRIA RECUNOSCĂTOARE”.

Pe fațada postamentului se afla un chip de bărbat parțial deteriorat, deasupra căruia se putea distinge coroana regală, iar dedesubtul acestuia era sculptat brâul românesc. Postamentul avea nevoie de restaurare și conservare și conținea o mărturie istorică valoroasă. 

După obținerea avizului Comisie Monumentelor de For Public de pe lângă Ministerul Culturii, au început lucrările de restaurare a postamentului în 2020. Deasupra postamentului original s-a adăugat un bloc de piatră cu inscripția „REGELE FERDINAND I”, iar bustul în bronz al Regelui a fost restabilit de sculptorul Veaceslav Jiglițchi. Monumentul a fost sfințit în septembrie 2020 de ÎPS Petru Păduraru, Mitropolitul Basarabiei, într-o ceremonie specială însoțită de cântările imnurilor naționale ale Republicii Moldova și României. La eveniment au participat academicianul Grigore Tinică, Mircea Gherboveț – reprezentant al Consulatului General al României la Bălți, deputatul Vasile Șoimaru etc.

Inițial, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru edificarea monumentului a fost respins de autoritățile guvernamentale, însă acesta a fost aprobat abia în 2021, bustul fiind inclus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat. Eforturile primarului și ale comunității au făcut posibilă conservarea și onorarea acestui simbol istoric important, aducând cinstire eroilor căzuți în război și aducând un omagiu trecutului istoric al națiunii. Monumentul a devenit un loc de aducere aminte și de respect pentru eroii neamului, un loc în care se depun flori cu ocazia unor evenimente importante sau sărbători naționale.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații