Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Bustul Regelui Ferdinand I din Orhei

Pe teritoriul R. Moldova au existat cel puțin 8 busturi închinate Regelui Ferdinand, toate fiind edificate în perioada anilor 1934-1939. Campania de refacere a acestor busturi a început în 2015 prin repunerea pe soclu a celor de la Ialoveni, Nisporeni, Rezina, Țepilova Mare, Varnița și Verejeni. În august 2022, studiind cotidianul Universul, am identificat o fotografie a bustului Regelui Ferdinand I, care fusese inaugurat la 12.09.1934 în orașul Orhei. Opera era sculptată de maestrul Dumitriu Bârlad și inaugurată la 3 zile după dezvelirea monumentului Regelui Ferdinand I din comuna Verejeni, fostul județ Orhei.

Restabilirea prin reconstituire a monumentului a început în august 2022 prin sculptarea bustului de bronz și a soclului în piatră de Cosăuți. Postamentul  din piatră a fost executat în baza unei schițe lucrate în perioada interbelică de sculptorul Alexandru Plămădeală pentru bustul de la Rezina.

Inițiativa de restabilire a fost asumată de Asociația MONUMENTUM și preotul Sergiu Aga – parohul Bisericii „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, care s-a oferit să instaleze bustul în curtea parohiei și să susțină financiar sculptarea soclului de piatră. La începutul lunii octombrie 2022, postamentul a fost lucrat în piatră de Cosăuți de meșterul Vladislav Lozan, iar bronzul a fost înălțat pe soclu la 13 octombrie de către sculptorul Veaceslav Jiglițchi. Pe spatele soclului a fost eternizat următorul text pentru posteritate:

EDIFICAT  CU OCAZIA CENTENARULUI

ÎNCORONĂRII REGINEI MARIA ȘI A REGELUI FERDINAND I

DE A.O. MONUMENTUM

PAROHIA „SFÂNTUL VASILE DE LA POIANA MĂRULUI” DIN ORHEI

SFINȚIT: 15.10.2022

Duminică, 16 octombrie, monumentul a fost sfințit de către Mitropolitul Petru al Basarabiei și Paisie Lugojeanul episcopul vicar al Timișoarei în prezența deputaților din Parlamentul R. Moldova Veronica Roșca și Mariana Cușnir, a profesorilor universitari Alexandru Arseni, Anatol Petrenco și Ion Negrei, a fanfarei IGPF, a intelectualilor și elevilor din localitate și a zeci de tineri și primari veniți din localitățile alăturate.

Evenimentul s-a încheiat cu interpretarea mai multor cântece patriotice și depunerea de flori la baza monumentului.

Amintim că pe teritoriul fostului județ Orhei, în perioada interbelică au fost ridicate cele mai multe monumente închinate Regelui Ferdinand I și anume în localitățile Verejeni, Orhei, Rezina, Lipceni și Curături (com. Alcedar).

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații