În anul 2020, Asociația Faptă, nu Vorbă a identificat în cimitirul satului Ciorești din raionul Nisporeni o răstignire tipică pentru zona Basarabiei dar care avea pe ea fixată o placă de marmură încrustată cu numele eroilor căzuți în primul război mondial. Din spusele bătrânilor, placa a fost inițial instală la sfârșitul anilor ’20 ai secolului trecut pe o altă troiță, cel mai probabil pe una ostășească, care cu regret nu s-a mai păstrat în timp. Pe actuala răstignire, placa de marmură a fost fixată ulterior de localnici pentru ca numele eroilor să rămână la loc de cinste.
Pe latura din față a troiţei era fixată o placă din marmură pe care se regăseau listele eroilor căzuți în războiul reîntregirii:
TABLOUL EROILOR AL RĂZBOIULUI MONDIAL 1914 – 1918
DIN COMUNA CIOREŞTI
ANDREI ADAM GH. JOSAN
GHEORGHE ADAM MIHAIL [JOSAN]
FILIP [ADAM] ION [JOSAN]
VASIL. AVRAM ION N. LUCA
ILARION [AVRAM] ION. V. [LUCA]
ALEXI. ARMASAR GH. [LUCA]
VLADIM. ARMASAR VLADIM. [LUCA]
CONST. [ARMASAR] GH. MÂRZA
VASIL. BOBEICA SAMSON MOVILIAN
ION DIMA VLADIM. MOŞINOI
TEODOR [DIMA] TEODOR [OXENTI]
ŞTEFAN CHIPER GH. [OXENTI]
ION [CHIPER] GH. D. PISAR
NICOLAI [CHIPER] GH. P. [PISAR]
IACOB FEDCO VASIL. [SPÂNU]
CONST. GHIMP ION TRIBOI
ALEXAND. GULICĂ NICOLAI [TRIBOI]
VASIL. GUŞAN GH. [TRIBOI]
VASIL. GUŢU VASIL. [TRIBOI]
ALEX. HÂRCA AFRANOM [TRIBOI]
VASIEL JOSAN GH. TODOROV
Deoarece, crucifixul în cauză era foarte deteriorat, iar de pe placa comemorativă s-au șters aproape toate numele eroilor, membrii Asociației Faptă, nu Vorbă și-au propus să reabiliteze acest monument. A fost luată decizia de a curăța placa de marmură și de a rescrie numele din nou pe placă, totodată de a împrospăta vopseaua pe răstignire, de a trata putregaiul și de a întări fundamentul. Cu părere de rău, după ce au fost scoase mai multe elemente ale troiței, am constatat că lemnul este mult prea deteriorat pentru a ne limita doar la niște lucrări cosmetice.
Atunci, s-a decis de înlocuit toată crucea din lemn nou și de adăugat elementele vechi la ea. Astfel, cu ajutorul localnicilor, a dlui Vasile Mizin și a familiei pădurarului Ion Axente, cu munca membrilor Asociației Faptă, nu Vorbă a fost renovată răstignirea în întregime: a fost înlocuit lemnul crucifixului, a fost revopsit acoperișul, a fost pus icoane noi, ca într-un final să fie sfințită Troița în luna noiembrie 2020.
Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova IDNO 1018620001687 IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON SWIFT: MOLDMD2X B.C. MOLDINDCONBANK S.A. Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"
Date pentru donații