Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul Eroilor Români din com. Bubuieci

Monumentul Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial din Bubuieci a fost ridicat în 1933 cu sprijinul Căminului Cultural ASTRA Basarabiei, a jandamrului Roșca Constantin și a preotului Alexandru Cociubinschi. Evenimentul de inaugurare din octombrie 1933 a fost un moment solemn, marcând omagierea eroilor și sacrificiul lor pentru țară.

În timpul ocupației sovietice, monumentul a supraviețuit, dar a fost distrus în anii ’70 de către o familie din Bubuieci care a dorit să extindă gardul gospodăriei lor. Cu toate acestea, în anul 2020, avocatul Iulian Rusanovschi și preotul Andrei Deleu au preluat inițiativa restabilirii monumentului. Prin eforturile lor și cu sprijinul Asociației ASCOR Iași și Secretariatului General al Guvernului României, monumentul a fost reconstruit.

Proiectul de restaurare a fost coordonat de arhitectul Mihail Andrieș, iar meșterii Vladislav Lozan și Veaceslav Jiglițchi au contribuit la sculptarea obeliscului și a plăcii de bronz care încadrează textele de pe monument. În data de 22 septembrie 2021, Monumentul Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial din Bubuieci a fost sfințit solemn de către ÎnaltPreaSfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, în prezența unui număr impresionant de participanți, inclusiv reprezentanți ai armatei și alți oameni importanți din comunitate.

Pe monument sunt gravate numele eroilor căzuți în luptele din Primul Război Mondial, care au adus o contribuție esențială la reîntregirea României. Eternă memorie pentru acești eroi care și-au jertfit viața pentru țară și pentru păstrarea credinței strămoșești.

Această reconstrucție este un pas important în menținerea vie a memoriei eroilor căzuți și în păstrarea identității românești la est de Prut. Monumentul eroilor din Bubuieci va dăinui ca simbol al curajului și sacrificiului acestor oameni deosebiți, aducând oamenii împreună pentru a cinsti trecutul, a respecta prezentul și a construi un viitor mai bun.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații