Statuia Reginei Maria a României, cunoscută sub numele de „Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, Regina României”, reprezintă o emblemă a devotamentului și pasiunii pentru istorie și cultură. Ea s-a născut la 29 octombrie 1875, în Eastwell Park, Anglia, și a devenit o figură iconică datorită implicării sale în politică, caritate și cultură.
Fiica lui Alfred, Principe de Saxa-Coburg-Gotha și a Ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei, Regina Maria a avut o copilărie fericită în mijlocul naturii din comitatul Kent. La vârsta de 17 ani, s-a căsătorit cu Ferdinand, Principele Moștenitor al Coroanei României, și a început să se implice activ în viața politică și culturală a țării. În 1893, a înființat Societatea Domnița Maria, dedicată artei populare.
După moartea Regelui Carol I și încoronarea lui Ferdinand I ca rege, Maria a devenit Regină și și-a intensificat participarea în politică. În timpul Primului Război Mondial, a devenit eroină națională datorită activității caritabile pentru soldații răniți și bolnavi. Rolul ei de sfătuitor al Regelui Ferdinand în decizia de a intra în război alături de Antanta a demonstrat curajul și devotamentul său.
Regina Maria a avut un impact semnificativ la Conferința de Pace de la Paris, pledând pentru recunoașterea unității naționale a României. După Marea Unire din 1918, a fost încoronată ca Regină a tuturor românilor. De-a lungul vieții, a fost și o artistă talentată, autoarea cărților, picturi, poezii și opere autobiografice.
În ciuda realizărilor sale, viața Reginei Maria a cunoscut și momente dificile. După moartea Regelui Ferdinand I și preluarea tronului de către Carol al II-lea, a fost îndepărtată din viața politică și silită să trăiască în exil. S-a stins din viață în Castelul Pelișor, profund rănită de comportamentul fiului său.
Regina Maria a rămas în conștiința și inimile românilor, inclusiv a celor din Basarabia. Numeroase instituții și localități din regiune au fost numite în onoarea ei. Ideea de a ridica o statuie în cinstea Reginei Maria a început să prindă contur în 2018. După o serie de obstacole birocratice și eforturi susținute, proiectul a prins viață.
Procesul de edificare a statuii s-a confruntat cu provocări, dar și cu determinare. După selectarea artistului și obținerea tuturor avizelor necesare, statuia șa început a fi sculptată în atelierul sculptorului Veaceslav Jiglițchi din Chișinău. Postamentul din piatră de Cosăuți a fost lucrat în atelierele de la Cosăuți încă în anul 2021.
Astăzi, statuia Reginei Maria se sculptează în continuare și urmează a fi ridicată în scuarul Liecului „Gheorghe Asachi” la 15 octombrie 2024 cu ocazia aniversării a 110 ani de la mica Încoronare.
Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova IDNO 1018620001687 IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON SWIFT: MOLDMD2X B.C. MOLDINDCONBANK S.A. Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"
Date pentru donații