Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul legionarilor cehoslovaci din Chișinău

Monumentul era lucrat din blocuri de piatră de Cosăuți contra sumei de 200.000 lei cu următoarele dimensiuni: fața 5.30m în care intră și portița de grilaj de fier de lățimea 0.90m; lăținea de 4.70m la mijloc cu stâlp ceva mai gros, dar care nu depășește înălțimea împrejmuirii de 0.80m. Monumentul era așezat pe latura din spate, fiind puțin mai gros relativ cu grosimea zidului împrejmuitor din care face parte, având o lățime de 2.60m și înălțimea din vârf la bază 7.75m; are 3 plăci de marmoră pe care sunt înscrise numele a 31 legionari. În interior erau 2 mici parcele fără morminte, separate printr-o alee de 1m care duce de la portiță la monument. Fundația monumentului a fost adâncă fiindcă terenul era nisipos.

Duminică, 22 mai 1926, ora 11.00, în prezenţa  miniştrilor Cehoslovaciei,  generalului Lupescu, şeful Marelui Stat Major, a garnizoane de ofiţeri, dar şi în prezenţa reprezentanţilor Uniunii ofiţerilor în rezervă, delegaţilor Primăriei şi a tuturor autorităţilor civile, a avut loc dezvelirea monumentului legionarilor cehoslovaci, de către ministrul Cehoslovaciei în România, urmată de defilarea trupelor în faţa monumentului.

După ocuparea Basarabiei din vara anului 1944, monumentul eroilor cehoslovaci a fost distrus definitiv. În primăvara anului 2023, Consulatul Cehiei la Chișinău, a preluat inițiativa refacerii acestui monument. La 2 iulie 2023, Asociația „Monumentum” a semnat un contract cu Ministerul Apărării Cehiei, care are drept scop restaurarea operei comemorative de război.

Evenimentul s-a desfășurat pe locul vechiului cimitir militar din Chișinău, în prezența unei delegații conduse de Petr Fiala, premierul Cehiei, a atașatului militar al Cehiei în Ucraina cu acreditare pentru R. Moldova, Milan Hozak, a consulului Cehiei în R. Moldova, Stanislav Kázecký și a consulului Cehiei la Chișinău, Stepan Gilar. Delegația cehă a vizitat locul unde au fost înhumați cei 39 legionari cehi uciși mișelește la Chișinău în 1918.

Câteva săptămâni mai târziu, după ce arhitectul Mihail Andrieș a realizat proiectul de restabilire a monumentului, au început lucrările de săpare și turnare a fundației viitorului monument. Opera a început a fi reconstituită în piatră de Cosăuți de mâna meșterului popular Alexandru Cojocaru, care a finisat execuția lucrării la începutul lunii august 2023, însă instalarea pietrei a fost amânată pentru luna septembrie, pentru a nu perturba lucrările de amenajare a intrării monumentale în vechiul Cimitir al Eroilor. Acest monument a fost proiectat și executat în așa mod încât să fie posibilă strămutarea sa ulterioară, în eventualitatea în care terenul Cimitirului Eroilor al reintra în posesia Primăriei Chișinău.

Listele eroilor cehi și slovaci căzuți la Chișinău aufost puse la dispoziție de Consulatul Cehiei  la Chișinău, iar plăcile de marmoră au fost comandate spre execuție la începutul lunii septembrie. Concomitent, stema interbelică a statului cehoslovac a fost încredințată spre reconstituire sculptorului Veaceslav Jiglițchi, sub supravegherea consulului Cehiei la Chișinău -domnul Stepan Gilar. Fundația de beton a monumentului și amenajarea spațiului adiacent a fost executată în luna iulie de meșerul Ion Răileanu, care în timpul lucrărilor a identificat mai multe borduri de la vechiul cimitir amenajat în 1941-1942, inclusiv crucea militarului rus Chiril Critenev.

Monumentul a fost inaugurat la 17 noiembrie 2023 în prezența Consulatului Cehiei la Chișinău , a ministrilor Finanțelor și al Apărării din Cehia, a ministrului Apărării din Republica Moldova și a mebrilor Asociației „Monumentum”. De asemenea la eveniment au asistat oficialități din cadrul Primăriei Chișinău și urmașii unor soldați cehoslovaci uciși la Chișinău în 1917.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații