Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul grănicerului Petre Marcu din s. Mălăiești

Acesta fost ridicat în anul 1924 la iniţiativa şi cu cheltuiala Corpului de Grăniceri, spre amintirea soldatului grănicer Marcu Petre, omorât mişeleşte de o bandă de bolşevici în ziua de 08 ianuarie 1923. Acești agenți bolșevici veneau în Mălăiești la un oarecare Ciolan, de la care culegeau informații pentru Armata sovietică.

Soldatul grănicer Marcu Petre și Bunea Nicolae, patrulând pichetul Simion Bărnuțiu din compania 8 Criuleni, au ajuns în dreptul școlii din comuna Malul Togatinului și au auzit zgomot pe gheață, unde agenții sovietici traversau Nistrul. Încercând să se aproprie de râu pentru a cerceta situația la fața locului, au fost întâmpinați de o ploaie de gloanțe și grenade ce veneau dinspre malul Nistrului, și cu această ocazie fiind omorât și soldatul Marcu Petre.

Soldatul Bunea Nicolae a tras din armă și a aruncat două grenade, însă văzând că atacatorii sunt mulți, s-a retras, urmărind pe bolșevicii care se deplasau în direcția pichetului. La câteva minute după ce soldatul ajunsese la pichet, acesta a fost înconjurat și atacat cu focuri. Oamenii care erau la pichet au ocupat tranșeele și au deschis focuri de armă. Bolșevicii văzând rezistența, s-au retras, luând cu ei și arma soldatului ucis, Marcu Petre. Pentru destoinicia și curajul arătat îm respingerea bolșevicilor, toți ostașii pichetului care au luat parte la apărare au fost propuși pentru decorarea cu Medalia bărbăție și credință, citindu-se prin ordinul de zi nr. 50  pe întreg Regimentul. Trupul grănicerului a fost înhumat în curtea Bisericii din satul Mălăiești, însă locul exact nu se mai cunoaște astăzi.

 Autorul monumentului nu se cunoaşte. Monumentul avea o înălţime de 2.5m şi un diametru de 40 cm. Obeliscul fusese instalat pe locul unde căzuse eroic grănicerul Petre Marcu. Ziarul Cuvântul Moldovenesc, aminteşte în 1933, despre un monument închinat eroilor şi edificat în Mălăieşti de Căminul Cultural ASTRA, care urmează a fi inaugurat de curând. Este foarte probabil să fie vorba de unul şi acelaşi monument. Cunoaștem că peste ani, la 31 iulie 1938, membrii Căminului Cultural Ion Gh. Duca  şi-au propus în programul de activitate să îngrijească monumentul eroilor din localitate.

Constantin Mălai, născut în 1929 la Mălăiești, ne mărturiseșe că acest monument a existat până în anul 1954 și într-adevăr fusese instalat în fața școlii primare din sat. Terenul din fața școlii avea altă configurație topografică, însă comuniștii l-au nivelat între timp pentru construcția drumului. Moș Constantin povestește că în 1953 revenise din armată și obeliscul încă mai străjuia pe malul Nistrului. După moartea lui Stalin, liderii sovietici din localitate l-au obligat pe un tractorist să distrugă monumentul, ultimul însă refuzând să pună în practică acest act de vandalism, fapt pentru care fusese dat afară din lucru. Desigur că se găsise până a urmă unealtă servilă care, cu ajutorul unui tractor demolase construcția. Monumentul avea o înălțime de cel mult 3 metri, își mai aduce aminte moș Constantin, care s-ar bucura să-l vadă restabilit.

la 15 iunie 2020 au început lucrările pentru restaurarea monumentului din piatră, după ce a fost emis avizul pozitiv al Comisiei Monumentelor de For Public de pe lângă Ministerul Culturii. Lucrarea a fost încredințată meșterului popular Vladislav Lozan de la Cosăuți. Pe latura din față a obeliscului va fi sculptat următorul text:

MONUMENT EDIFICAT

ÎN 1924

DE CĂTRE CORPUL

DE GRĂNICERI MĂLĂIEȘTI,

COMPANIA 8 CRIULENI

ÎN MEMORIA GRĂNICERULUI

PETRE MARCU

UCIS DE BOLȘEVICI

LA 08.01.1923

 

            Puțin mai jos au fost inscripționate numele eroilor căzuți în luptele Primului Război Mondial, inițiale oferite de colonelul Vitalie Ciobanu, șeful Centrului de Istorie și Cultură Militară de la Chișinău:

Eroii căzuți în Primul Război Mondial 1914-1918

 

Șefan Spiridon Malai Gheorghe N. Iacob SerafimTemciuc
Toma V. Malai Gheorghe S. Racu Dumitru Cotoman
Teodor Constantin Teodor Parlia Simoin Țurcanu
Nicolai Cotoman Pavel C. Alia Maxim Jicol
Simion Ag. Malai Gheorghe I. Malai Timofei Calancea
Alexandru Iacob Nichita Calancea Ștefan Țurcanu
Ion Temciuc Lazăr Panciuc Serghei Salfam
Vasile Gh. Mihailov Mihail I.Malai Tanasie Calancea
Dionisie Corobcă SerafimTemciuc Andrei Temciuc

 

 

Pe latura din spate a monumentului se va citi numele ctitorilor și perioada când obeliscul interbelic fusese distrus definitiv:

DISTRUS DEFINITIV ÎN ANII ”60

RECONSTITUIT DE:

RUSANOVSCHI IULIAN ȘI ANDREEA

DELI ION ȘI TATIANA

CORNIȚA VASILE ȘI CRISTINA

ARHITECT: ANDRIEȘ MIHAIL

MEȘTER POPULAR: VLADISLAV LOZAN

PRIMAR: ION COTOMAN

SFINȚIT LA DATA: 24.VII.2020

Ziua de 25 septembrie 2020 a fost una de sărbătoare pentru comunitatea locală. Cu începere de la ora 13.00 a avut loc inaugurarea monumentului, alături de Constantin Codreanu (deputat în Parlamentul României), Rosian Vasiloi (ex-directorul IGPF din R. Moldova), primarul Ion Cotoman, președintele raionului Criuleni Pavel Spânu, istoricul Anatol Petrencu, preotul profesor Viorel Cojocaru, Varvara Buzilă (directorul Muzeului de Etnografie din Chișinău), Asociația MONUMENTUM, Asociația „Faptă nu Vorbă”, avocatul Iulian Rusanovschi etc.

            Imediat după dezvelirea monumentului  de către primarul Ion Cotoman și avocatul Iulian Rusanovschi, a urmat intonarea imnurilor de stat al R. Moldova și al României, după care preoții prezenți au oficiat slujba de sfințire a monumentului, pomenind în rugăciunile lor numele eroilor consăteni care căzuseră în luptele din Primul Război Mondial.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații