Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul Apostolilor Basarabeni din mun. Chișinău

Monumentul celor trei martiri, Preotul Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, a fost ridicat în memoria acestor eroi, care au luptat pentru cauza națională înainte de destrămarea Imperiului Rus. Preotul Alexei Mateevici, născut la 27 martie 1888 în Căinari și decedat la 13 august 1917 în Chișinău, a fost un renumit scriitor și poet român născut în Basarabia. Simion Murafa, născut la 24 martie 1887 în Cotiujenii Mari și decedat la 20 august 1917 în Chișinău, s-a remarcat ca jurist, avocat, redactor al ziarului Cuvântul Moldovenesc și cântăreț talentat, fiind, de asemenea, militar în armata rusă în timpul Primului Război Mondial. Andrei Hodorogea, născut în 1878 în Slobozia-Hodorogea, Orhei, a fost un inginer hotarnic și participant activ la mișcarea națională din preajma Unirii din 1918.

Acești trei martiri basarabeni au avut un sfârșit tragic, fiind uciși mișelește de bolșevici, în Chișinău. În memoria lor, s-au întreprins eforturi de ridicare a unui monument comemorativ. În 1918, fostul ministru și deputat Pantelimon Halippa a înființat un Comitet pentru adunarea de fonduri în vederea construirii unor monumente funerare pe mormintele lor din Cimitirul Ortodox din Chișinău. Sfatul Țării a susținut această propunere, iar colectarea fondurilor a avut loc prin diverse acțiuni, printre care festivaluri de muzică națională și apeluri publice către popor.

În final, în grădina Soborului din Chișinău, în data de 29 septembrie 1923, a fost dezvelit monumentul dedicat celor trei martiri basarabeni. Monumentul a fost realizat din piatră, cu reliefuri în bronz care înfățișau chipurile celor trei eroi, iar în partea superioară a ansamblului erau plasate două ramuri, una de stejar și alta de laur, încadrând stema României Mari.

Astăzi, locul exact de înmormântare al lui Simion Murafa și Andrei Hodorogea este necunoscut, deoarece mormintele lor au fost vandalizate după ocuparea Basarabiei de către trupele sovietice. Cu toate acestea, preotul Alexei Mateevici a fost înmormântat în sectorul 19, locul 358, unde se află și monumentul său.

Istoria monumentului începe în anul 1923, când a fost dezvelit inițial la intrarea în parcul bisericii episcopale din Chișinău. Monumentul a fost realizat de sculptorul bucureștean Vasile Ionescu-Varo și a fost înălțat în memoria celor trei martiri basarabeni. Cu toate că au existat critici referitoare la aspectul și calitatea monumentului, acesta a reprezentat o simbolizare importantă a luptei pentru identitate națională, mai ales într-o perioadă în care Basarabia era grav afectată de rusificare.

După intrarea trupelor bolșevice în Basarabia în 1940, plăcile de bronz de pe monument au fost evacuate în România și depozitate la Muzeul de Artă Națională „Regele Carol I” din București. În anii care au urmat, obiectele s-au  pierdut fie au fost distruse.

Dorința de reconstituire a monumentului a apărut în anul 2012, după ce Iulian Rusanovschi a descoperit o imagine a monumentului în cartea „Basarabia necunoscută”. Grupul de inițiativă format din avocatul Iulian Rusanovschi, scriitorul Iurie Colesnic și viceministrul agriculturii Dumitru Godoroja a demarat demersurile pentru reconstituire. După numeroase eforturi și sprijinul multor oameni de bună-credință, monumentul a fost reconstruit în perioada 2012-2016.

La 29 septembrie 2016, a avut loc evenimentul de inaugurare a Monumentului celor Trei Martiri în scuarul Catedralei Nașterea Domnului din Chișinău, Republica Moldova. 

Astfel, Monumentul celor Trei Martiri reprezintă o realizare semnificativă în procesul de recuperare a identității și istoriei naționale a românilor basarabeni. 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații