Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Bustul Magistratului Vespasian Erbiceanu din mun. Chișinău

Vespasian Erbiceanu, un nume gravat în istoria judiciară a României și Basarabiei, s-a născut la 30 noiembrie 1865 în com. Bucium, județul Iași, într-o familie de preoți. De la o vârstă fragedă, Vespasian s-a desăvârșit în cunoașterea dreptului și a trăit o viață dedicată justiției și promovării valorilor juridice.

Crescut într-o familie în care învățătura și spiritualitatea erau fundamentale, Vespasian a urmat studiile la Seminarul „Veniamin Costache” din Socola, pregătindu-se ulterior și pentru o carieră în magistratură. A absolvit Academia de Teologie din Kiev și a finalizat studiile în drept la Universitatea din Iași, dobândind o educație solidă și variată.

Cariera sa în magistratură a debutat în 1895 ca ajutor-judecător la Ocolul I Iași. Odată cu trecerea anilor, și-a demonstrat competența și dăruirea față de justiție, avansând în diverse funcții, precum judecător de instrucție la Tribunalul Iași și consilier la Curtea de Apel Iași. A devenit o personalitate respectată în lumea juridică, recunoscut pentru studiile sale științifice și lucrările de calibru care au adus contribuții semnificative în domeniul dreptului.

Erbiceanu a abordat subiecte complexe precum gestionarea afacerilor în dreptul roman și român, concepția sociologică a dreptului penal și multe altele. Lucrările sale au fost premiate de Academia Română, iar preocuparea sa pentru drept a răsunat în multiple articole științifice publicate în Curierul Judiciar.

Activitatea sa nu a fost limitată doar la domeniul judiciar. În calitate de prim-președinte al Curții de Apel Chișinău, după înființarea acesteia în 1918, Vespasian Erbiceanu a jucat un rol crucial în naționalizarea justiției din Basarabia. El a avut un impact profund în organizarea și funcționarea instituțiilor judecătorești, în unificarea legislației și în promovarea drepturilor personale și de proprietate, dar și introducerea limbii române în instanțele de judecată din Basarabia.

După o viață dedicată justiției și progresului, Vespasian Erbiceanu s-a stins din viață la 27 decembrie 1943, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din București. Amintirea sa a rămas vie în inimile celor care îl cunoscuseră și în lucrările sale impresionante.

La 24 ianuarie 2018 a început campania pentru edificarea unui monument în memoria acestui magistrat, prin depunerea unei cereri în adresa Primăriei Chișinău în vederea adoptării deciziei de edificare a bustului în fața sediului actual al Curții de Apel Chișinăue.

În aprilie 2019 în cadrul unei Comisii organizate de Agenția pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, a fost stabilit și textul inscripționat ulterior pe monument:

Ridicat la inițiativa

avocatului Iulian

Rusanovschi,

d-lui Ion Deli,

cu sprijinul magis-

traților Curții de

Apel Chișinău,

la aniversarea Cen-

tenarului înființării

Curții de Apel

Chișinău.

Arhitect: Mihail Andrieș

Piatra: V. Lozan

Bronz: V. Jiglițchi

Sfințit: Pr. Viorel

Cojocaru

Pr. Petru

Buburuz

20.10.2019

În fața postamentului, a fost proiectată și instalată o placă de bronz ce poartă inițialele regretatului magistrat:

VESPASIAN ERBICEANU

PRIMUL PREȘEDINTE AL

CURȚII DE APEL CHIȘINĂU

1919-1930

Dezvelirea monumentului a avut loc vineri, 15 noiembrie 2019 în prezența Ambasadorului României la Chișinău – domnul Daniel Ioniță, bustul fiind sfințit de Înaltpreasfințitul Petru Păduraru, Mitropolitul Basarabiei, alături de un sobor de preoți din Chișinău și Iași. Printre persoanele care au onorat invitația organizatorilor, amintim pe domnul Ionel Barbă – președintele Secției de contencios administrativ și fiscal din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție de la București, domnul Ploșniță Emanuil – președintele Uniunii Avocaților, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii domnul Dorel Musteață, inginerul Mihai Erbiceanu, Elisabeta Erbiceanu cu familia și nepoții, deputatul Octavian Țîcu ș.a. Solemnitatea evenimentului a fost asigurată de fanfara Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care a intonat Imnurile de Stat al Republicii Moldova  și al României.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații