Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Troița preotului Sofian Boghiu din or. Edineț

Descoperă viața și moștenirea impresionantă a  Părintelui Sofian Boghiu – apostolul Bucureștiului 

Troița ridicată în cinstea părintelui Sofian Boghiu a fost sfințită la Edineț pe 23 mai 2012. Părintele Sofian Boghiu, supranumit și apostolul Bucureștiului, a fost un important duhovnic și pictor bisericesc român. S-a născut pe 7 octombrie 1912 în Cuconeștii Vechi, județul Bălți, și a trecut la cele veșnice pe 14 septembrie 2002, fiind înmormântat la Mănăstirea Căldărușani.

Părintele Sofian a intrat în mănăstire la Schitul Rughi din Soroca în 1926 și a urmat școala de cântăreți bisericești la Mănăstirea Dobruja. Ulterior, a fost tuns în monahism și a urmat studii de teologie și arte frumoase la București. A devenit unul dintre participanții importanți ai mișcării Rugul Aprins și a avut o contribuție semnificativă în întâlnirile culturale și duhovnicești ale acestei mișcări.

În perioada 1950-1958, părintele Sofian a fost stareț la Mănăstirea Antim și a pictat mai multe biserici. În anul 1958, a fost condamnat la muncă silnică pentru activitatea sa în cadrul Rugului Aprins, fiind eliberat în 1964. A continuat să slujească în Mănăstirea Antim până la sfârșitul vieții, fiind un duhovnic iubit și respectat.

Troința închinată părintelui Sofian Boghiu a fost realizată cu sprijinul financiar al părintelui profesor Constantin Coman și a preotesei Garoafa Coman. A fost sculptată în piatră de Viștea la Cluj-Napoca și reprezintă o replică a unui crucifix ridicate în memoria domnitorului Mihail Viteazul acum 400 de ani. Pe una dintre fețe, troița poartă inscripția: „CERURILE SPUN SLAVA LUI DUMNEZEU, ÎNĂLȚATU-SA ACEASTĂ CRUCE SPRE SLAVA PREASFINTEI TREIMI ȘI ÎNTRU POMENIREA PR. SOFIAN BOGHIU”. Pe cealaltă față a troiței sunt menționați martirii ai Bisericii: Pr. Alexandru Dolinschi, Nicolae Moroșan, Nicolae Georgescu și Pr. Nicolae Boris.

Sfințirea troiței a avut loc în prezența preoților din cadrul Mitropoliei Basarabiei și a autorităților locale. Părintele Constantin Coman a susținut o cuvântare și a menționat importanța părintelui Sofian Boghiu în viața spirituală a multor persoane. Primarul Constantin Cojocaru a evidențiat valoarea culturală a troiței și a adus mulțumiri celor implicați în realizarea acesteia.

Astfel, troița închinată părintelui Sofian Boghiu a reprezentat un act de cultură și recunoaștere a contribuției sale duhovnicești și artistice. Aceasta a încheiat campania de promovare a sfinților basarabeni inițiată de ASCOR Chișinău și a adus un aport important în viața culturală a Bisericii din regiunea nordului Basarabiei.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații