Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul Eroilor Dezrobitori din s. Gordinești, r. Edineț

Ridicat în anul 1943 în onoarea eroilor căzuți în lupta pentru eliberarea Basarabiei, acest monument își dezvăluie trecutul eroic și mesajele ascunse…

Monumentul Eroilor Români Dezrobitori din satul Gordinești a fost ridicat în 1943 de un grup de inițiativă în memoria eroilor căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei. Lucrările de restaurare ale monumentului au început în noiembrie 2021, fiind inițiate de avocatul Iulian Rusanovschi în colaborare cu Asociația MONUMENTUM, primarul Victor Gurău și meșterii Dumitru Zamari și Ion Răileanu.

Pe fața monumentului, după îndepărtarea straturilor de vopsea, au fost dezvăluite numele sponsorilor care au contribuit la ridicarea troiței. Pe latura dreaptă a monumentului apar și alte nume, însă nu este clar dacă acestea reprezintă membrii comitetului de inițiativă sau eroii căzuți în războiul de eliberare a Basarabiei.

Restaurarea integrală a monumentului s-a finalizat până la data de 24 noiembrie 2021, iar o alee pavată cu dale de beton, oferite de primarul Victor Gurău, a fost amenajată pentru a facilita accesul către acesta. Monumentul se află în centrul comunei, în apropierea unui izvor vechi, probabil amenajat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După finalizarea lucrărilor de restaurare, monumentul a fost predat în administrarea Primăriei Gordinești printr-un acord semnat cu Asociația MONUMENTUM. Prin Decizia Consiliului Local Gordinești nr. 5/7 din 17 noiembrie 2021, monumentul eroilor dezrobitori, împreună cu crucifixele din defileul La Castel, au fost înscrise în Registrul Monumentelor Locale.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații