Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumetele din defileul „La Castel” – s. Gordinești r. Edineț

Descoperă mitul misterios a monumentelor din defileul „La Castel”, lângă satul Gordinești, fostul județul Hotin.

Monumentele de lângă defileul La Castel, amplasate în apropierea satului Gordinești, reprezintă izvorul de inspirație al unui boier local din perioada interbelică. Aceste două monumente, făcute din piatră, au fost construite fără a fi cunoscut clar evenimentul sau personalitatea pe care le comemorează. În primăvara anului 2020, ideea restaurării lor a apărut după ce doamna Ruxanda Capmari și doctorul Andrian Rotaru au atras atenția asupra stării lor degradante. Localnicii povestesc că monumentul a fost renovat în 1943 de boierul Catarău, care s-a refugiat în România în 1944 și s-a întors în satul natal după căderea URSS, unde a murit câțiva ani mai târziu.

După o călătorie la Cernăuți, avocatul Iulian Rusanovschi a vizitat comuna Gordinești, și împreună cu primarul Victor Gurău a inspectat blocurile de piatră rămase de la monumentele vechi. Cu toate acestea, restaurarea acestor relicve a fost posibilă abia între 1-6 noiembrie 2021, când meșterii Ion Răileanu și Dumitru Zamari din Fălești au început lucrările de renovare.

În timpul curățării stratului de var, au fost descoperite următoarele inscripții: „LIVINSCHI VAILE”, „BĂCEAN LILIEA ULINICI”, „ALBU VASILE BONDARI NICOLAI”, „HITENCO GALEA BOBUȚAC NECRITA” și altele. Pe celălalt monument apar alte inscripții care menționează probabil comitetul de inițiativă și sponsorii care au susținut construirea monumentului.

Lucrările de renovare au costat 8000 de lei și au fost asigurate de Asociația „MONUMENTUM” din Republica Moldova, iar materialele necesare au fost furnizate de primarul comunei Gordinești, Victor Gurău. Crucețele de piatră care încununează aceste monumente au fost realizate și donate de meșterul popular Albin Valeriu.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații