Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Bustul lui Vasile Stroescu din or. Edineț

Bustul mecenatului Vasile Stroescu în orașul Edineț, județul Hotin: o inițiativă îndelung așteptată, care a devenit realitate datorită eforturilor perseverente ale comunității și colaborării cu A.O. MONUMENTUM…

Bustul mecenatului Vasile Stroescu a fost ridicat în orașul Edineț, Republica Moldova, în cinstea acestui important personaj istoric și cultural. Ideea construirii monumentului a apărut la scurt timp după obținerea independenței Republicii Moldova și a fost susținută de intelectuali din regiune. Guvernul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea nr. 396 la 13 iunie 1995, prin care a permis construirea unui monument dedicat lui Vasile Stroescu în orașul său natal, Edineț, cu fonduri extrabugetare.

Deși hotărârea guvernului nu a fost pusă î

n aplicare în următorii 25 de ani, în toamna anului 2021 inițiativa de construire a monumentului a fost reluată. În colaborare cu A.O. MONUMENTUM, am inițiat demersurile necesare pentru obținerea permiselor de construcție. Primăria Edineț a emis certificatul urbanistic de proiectare nr. 9 la 17 ianuarie 2014, urmat de autorizația de construcție nr. 6 la 1 februarie 2014, care a permis instalarea monumentului Vasile Stroescu în Edineț, pe strada Independenței nr. 81. În același timp, Fundația Vasiliada și Primăria Edineț au semnat un acord de colaborare pentru identificarea fondurilor necesare pentru sculptarea monumentului.

Grupul de inițiativă pentru construirea monumentului a fost format din primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, istoricul Iurie Colesnic, avocatul Iulian Rusanovschi și preotul prof. Viorel Cojocaru. Cu toate că s-au făcut mai multe solicitări pentru colectarea fondurilor, nu s-a reușit strângerea unei sume suficiente de bani.

În toamna anului 2021, în urma discuțiilor cu domnul Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți, și domnul Ion Bîlba, am reluat inițiativa construirii monumentului, de această dată în colaborare cu A.O. MONUMENTUM. Am încheiat un acord de parteneriat cu sculptorul Veaceslav Jiglițchi, care s-a oferit să sculpteze bustul lui Vasile Stroescu. Profesorul Ion Negrei a fost inclus în Comitetul de inițiativă și a supravegheat îndeaproape procesul de sculptare pentru a obține o reprezentare fidelă a lui Vasile Stroescu.

Primarul Constantin Cojocaru s-a ocupat de identificarea fondurilor necesare pentru construirea postamentului în piatră de Cosăuți. Lucrarea a fost încredințată meșterului popular Vladislav Lozan și a fost coordonată de domnul Ion Bîlba. La 25 martie 2022, postamentul de piatră, ornamentat cu elemente tradiționale românești, a fost instalat în centrul orașului Edineț. Toate cheltuielile pentru sculptarea, transportul și instalarea postamentului au fost suportate de Primăria Edineț și lucrările au fost supravegheate de maestrul Ion Bîlba.

La 2 aprilie, sculptorul Veaceslav Jiglițchi a adus bustul lui Vasile Stroescu la Edineț, iar acesta a fost amplasat pe postamentul pregătit cu doar câteva zile înainte, ca un act de recunoștință profundă față de mecenatul Vasile Stroescu. Pe postament a fost montată o placă de bronz cu inscripția:

VASILE STROESCU

11.11.1845 – 13.04.1926

Bustul a fost sfințit la 13 aprilie 2022 de un sobor de preoți condus de episcopul român Antonie Telembici, cu ocazia aniversării a 96 de ani de la trecerea în neființă a mecenatului Vasile Stroescu. La eveniment au participat primarul Constantin Cojocaru, domnul Constantin Rusanovschi de la Onești, membrii A.O. MONUMENTUM, Consulul General al României la Bălți – domnul Petrișor Dumitrescu și alți invitați de onoare. Discursurile au fost susținute de Constantin Cojocaru, Petrișor Dumitrescu, Ion Negrei, Alexandru Moșanu, Vasile Șoimaru, Sergiu Lîsenco, Anatol Marcu, Constantin Rusanovschi și Episcopul Antonie. În cadrul evenimentului, elevii Liceului Mihai Eminescu din Edineț au prezentat un moment artistic.

Monumentul dedicat lui Vasile Stroescu reprezintă o recunoaștere a contribuției sale deosebite în promovarea culturii și a valorilor românești, iar prin acest act de cinstire, moștenirea sa este păstrată și transmisă generațiilor viitoare.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații