Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentului grănicerului Vieru C. Dumitru din s. Palanca

Soldatul grănicer Vieru Dumitru făcea parte din Regimentul 5 Grăniceri, Batalionul III, Compania 4 Grăniceri Pază, Pichetul General Samsonovici din comuna Șaba Târg, județul Cetatea Albă, localitate care se află astăzi în regiunea Odessa, Ucraina, lângă limanul Nistrului și la sud de orașul Cetatea Albă.

Un articol publicat în revista Grănicerul, ne relatează că într-o noapte din toamna anului 1932, soldatul Vieru Dumitru, plecase în patrulare în direcția pichetului Sublocotenent Vlădescu Nicolae. Ceruse camaradului de patrulă soldatului Popa Filimon, să-l lase să meargă el înainte. Mergând pe poteca ce duce spre liman, îi apăruse în față un curier sovietic. Imediat a început să îl urmărească, însă acela descărcă mai multe focuri de armă, un glonț nimerind în pieptul grănicerului Vieru. După câteva ore, Vieru își dădu suflarea pe malul Limanului.

Se pare însă că, realitatea a fost puțin alta și ea poate fi desprinsă din raportul ofițerului informator Chircă A. Ioan, semnat și de colonelul Paunin Constantin, comandantul Regimentului 5 Grăniceri Cetatea Albă: am onoarea a înainta alăturat dosarul actelor dresate, cu privire la împușcarea soldatului grănicer Vieru Dumitru, din Compania 4 Gr. Pază Cetatea Albă, de către un curier sovietic, în noaptea de 13-14 noiembrie 1931, orele 21. Din cercetările făcute, reiese, că patrula din care făcea parte soldatul, era compusă din doi oameni: soldatul Vieru Dumitru (matricolul 500/1931) și soldatul Popa Filimon (matricolul 1378/1930). Patrula făcea parte din Pichetul „General Samsonovici”.

În timpul când acești soldați se găseau în patrulare, la punctul 2 km nord Șaba, casa Luchian, la intersecția drumului de patrulare cu drumul spre Liman, au fost atacați de doi curieri sovietici.

Din cauza întunericului, patrula nu a putut vedea nimic. La atacul prin focuri de revolver a curierilor sovietici, patrula a răspuns cu focuri de armă. S-a alarmat și sărit în ajutor, patrula de control a pichetului „Sublocotenent Vlădescu”. Unul din gloanțele trase de curierii sovietici, a rănit mortal pe soldatul Vieru Dumitru care transportat la spitalul din Șaba, a încetat din viață.

Din cauza întunericului, curierii sovietici au dispărut fără a putea fi prinși. S-a dat ordin Batalionului II Grăniceri Pază, a urmări în de aproape și raporta la timp Regimentului măsurile luate, pentru prinderea acestor curieri.

Pe locul unde a fost ucis Vieru Dumitru, în apropiere de comuna Șaba Târg, la inițiativa colonelului Paunin Constantin, comandantul Regimentului 5 Grăniceri (Cetatea Albă) a fost ridicat în 1933 un monument străjuit de o cruce. Pe fața monumentului era o placă de marmoră cu inițialele eroului și se pare că pe acest monument era inscripționat și locul unde căzuse soldatul Dumitru Vieru. De asemenea, din fotografia interbelică ajunsă până la noi, se observă faptul că partea superioară a crucii este sculptată după modelul Ordinului Militar Mihai Viteazul.

Această similitudine între crucea grănicerului Dumitru Vieru și Ordinul Militar Mihai Viteazul se poate datora faptului că, Drapelul de luptă al Regimentului 2 Grăniceri Cetatea Albă (reorganizat ulterior în Regimentul 5 Grăniceri) a fost decorat cu Ordinul Militar de Război Mihai Viteazul, pentru vitejia, avântul și devotamentul ce au arătat atât ofițerii și subofițerii cât și trupa, în luptele extrem de înverșunate de la Turtucaia. Monumentul a dispărut în perioada sovietică, fără a cunoaște prea multe despre soarta sa.

În toamna anului 2021, avocatul Iulian Rusanovschi a preluat inițiativa restabilirii acestui monument, considerând că el urmează a fi instalat în comuna Palanca lângă biserica Mitropoliei Basarabiei care se află în construcție. Locul monumentului a fost agreat cu episcopul Veniamin Goreanu al Basarabiei de Sud și cu primarul Dumitru Cozlovschi.  Proiectul de edificare a monumentului a fost realizat de arhitectul Mihail Andrieș și a fost depus la Primăria Palanca în ianuarie 2022 pentru obținerea Deciziei Consiliului local privind edificarea crucifixului.

Lucrările de edificare a monumentului au început propriu-zis la 30 martie, când preotul paroh Mihail Drăgănescu a identificat doi oameni care au săpat fundația, iar carcasa metalică a fost donată și edificată de către omul de afaceri Nicu Victor (SRL Iangladini) din satul Copanca, raionul Căușeni. Betonul a fost turnat în ziua următoare, iar la scurt timp a început cofrarea pentru turnarea miezului de beton pe care urma să fie instalată crucea de piatră. Dacă piatra a fost lucrată la Cosăuți până la finele lunii martie, miezul de beton al monumentului a fost turnat în câteva etape pe parcursul lunilor martie și aprilie 2022.

Partea superioară a monumentului a fost sculptată în piatră de Cosăuți de către meșterul Vladislav Lozan, iar pe laturile crucifixului a fost încrustat următorul text:

MONUMENT RIDICAT ÎN 1933

LA INIȚIATIVA COL. PAUNIN CONSTANTIN

REGIMENT 5 GRĂNICERI CETATEA ALBĂ

 

ÎN MEMORIA GRĂNICERULUI

VIERU C. DUMITRU

UCIS DE BOLȘEVICI

LA 13.11.1931

LÂNGĂ PICHET GENERAL N. SAMSONOVICI

COM. ȘABA-TÂRG, JUD. CETATEA ALBĂ

 

RESTABILIT DE A.O. “MONUMENTUM” DIN R. MOLDOVA

LA INIȚIATIVA AV. IULAN RUSANOVSCHI

ARH. MIHAIL ANDRIEȘ

SFINȚIT DE EPISCOPUL

BASARABIEI DE SUD

VENIAMIN GOREANU – 24.07.2022

 

                La 30 aprilie, crucifixul din piatră de Cosăuți (4 blocuri) a fost instalat de echipa meșterului Vladislav Lozan. În zilele ce au urmat, primarul comunei Caplani – Valeriu Tabunscic – a donat 3 m.c. de piatră din cariera locală pentru finisarea monumentului prin construirea bazei piramidale a monumentului. Piatra a fost scoasă din carieră și transportată la Palanca datorită sprijinului acordat de tânărul Sergiu Lîsenco. Lucrările de finisare au fost realizate de meșteri Ion Răileanu din Fălești la începutul lui iulie 2022.

Slujba de sfințire a fost oficiată, la 24 iulie 2022, de un sobor de 6 preoți condus de episcopul Basarabiei de Sud – Veniamin Goreanu, care după ierurgie a declarat: un loc de pomenire, a tuturor celor care s-au jertfit pentru adevăr, dreptate, pentru libertatea şi demnitatea noastră.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații