Descoperă istoria Mausoleelor Eroilor Români din comuna Leova, județul Cahul.
Mausoleul Eroilor Români, amplasat în cimitirul ortodox din Leova, este un monument despre care există puține informații, însă o fotografie din 1937 sau 1938 ne dezvăluie arhitectura sa neobișnuită. Monumentul are o bază similară unui patrulater, pe care se înalță cinci coloane ce susțin o cupolă de beton. El este încununat de o cruce și înconjurat de un grilaj din beton cu bare de metal.
În monografia comunei Leova din 1941, se menționează că în cimitirul ortodox există un monument al eroilor, ridicat de fostul primar Gherasim Antippa și că se află într-o stare potrivită. Monumentul a fost îngrijit de-a lungul timpului de primarul comunei Leova, Anton Alistar, de profesia învățător, și de preoții Dumitru Drăgan și Neculai Agura, care oficiau frecvent parastase în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și a credinței strămoșești.
Monumentul a rămas până în prezent, iar în apropierea sa sunt înmormântați cel puțin cinci militari români căzuți în Primul Război Mondial și neidentificați. De asemenea, în apropiere au fost înmormântați alți patru militari români căzuți în luptele de eliberare a Basarabiei în vara anului 1941, ale căror identități rămân, de asemenea, necunoscute.
În anul 2017, a apărut ideea de a recondiționa acest monument, când Valeriu Mercușev din Leova a transmis două fotografii cu Mausoleul Eroilor și cele patru cruci ale militarilor români căzuți în luptele de eliberare a Basarabiei. Acesta avea speranța că aceste monumente vor fi salvate și nu vor dispărea odată cu trecerea timpului. În 2018, Mausoleul Eroilor a fost recondiționat și sfințit în mod corespunzător datorită eforturilor lui Valeriu Mercușev, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Chișinău.
Inițiativa de restaurare a mormintelor de la Leova a luat contur în vara anului 2019, când omul de afaceri Iurie Guțu s-a oferit să sprijine financiar această acțiune. Proiectul memorialului a fost întocmit de arhitectul Mihail Andrieș. Proiectul presupunea amplasarea a cinci cruci militare din piatră în jurul Mausoleului și a altor patru cruci pe mormintele eroilor căzuți în 1941. În fața acestor patru morminte a fost amplasată o piatră memorială cu un text comemorativ.
Pe spatele pietrei se găsesc numele celor implicați în construirea memorialului: familia Iulian și Andreea Rusanovschi, arhitectul Mihail Andrieș, Vladislav Lozan, Iurie și Angela Guțu, preotul paroh Ion Cristea. Memorialul a fost sfințit la 29 octombrie 2019 de către episcopul Veniamin Goreanu în prezența credincioșilor din localitate și a altor participanți.
Ulterior, în arhivele naționale de la Chișinău, au fost identificate numele locuitorilor din Leova care au căzut în cele două războaie mondiale, însă nu se cunoaște care dintre aceștia sunt înmormântați în apropierea Mausoleului.
Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova IDNO 1018620001687 IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON SWIFT: MOLDMD2X B.C. MOLDINDCONBANK S.A. Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"
Date pentru donații