Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Bustul lui Vasile Stroescu din s. Brînzeni, r. Edineț

Vasile Stroescu s-a născut la 11 noiembrie 1845, în satul Trinca, raionul Edineţ, jud. Hotin, din Basarabia, perioadă, în care, în urma tratatului de pace ruso-turc de la Bucureşti, din 16 mai 1812, provincia Basarabia, până la data de 27 martie 1917, a fost sub stăpânirea Rusiei.

Vasile Stroescua a învăţat, pe rând, la liceul din Chişinău, la cel din Kameneţ-Podolsk şi la liceul Richelieu din Odessa. Ulterior, a studiat Dreptul la universităţile din Moscova, Sankt-Petersburg şi Berlin, mergând, practic, pe urmele fratelui mai mare, Mihail. Apoi, a călătorit prin Europa. Reîntors acasă, a fost judecător la Tribunalul din Hotin până la moartea tatălui său, în 1875, când a renunţat la carieră şi s-a stabilit în satul Brânzeni, judeţul Bălţi (acum raionul Edineţ), unde avea o moşie. Transformat de sovietici în spital de psihiatrie, conacul boieresc poate fi vizitat şi astăzi. Conacul din Brânzeni, Edineţ, este în prezent sediul unui internat psihoneurologic. A moştenit de la părinţi mai multe moşii, cu suprafaţa totală de 9.000 hectare. Le-a administrat atât de bine, încât, spre sfârşitul vieţii sale, ajunsese să deţină 25.000 hectare, cărora li se adăugau mari cirezi de vite, herghelii de cai, turme de oi şi numeroase conace. Despre calităţile sale de bun administrator vorbeşte şi faptul că verifica personal calitatea aratului şi găsea locurile unde brazda acoperea pâmântul nearat. Şi atunci vai de cei care nu şi-au făcut bine munca. Îi ştia şi la bătrâneţe pe toţi ţăranii săi pe nume, iar în tinereţe – toate miile de capete ale turmelor sale.

Cu puţin timp înaintea morţii sale, a dăruit 100 de hectare de pământ şi conacul părintesc de la Brânzeni pentru Şcoala Agricolă şi două ateliere de meserii, de lemnărie şi de fierărie, plus o fermă pentru învăţământul fiilor de ţărani din zonă. Donaţia era gândită astfel ca şcoala să poată câştiga bani şi să se menţină timp îndelungat. A murit la 15 aprilie 1926, la vârsta de 81 de ani. Guvernul român i-a organizat funeralii naţionale, fiind înmormântat la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti, pe Aleea Teilor, unde ulterior a fost instalat un bust. O stradă din Bucureşti îi poartă numele încă din perioada interbelică. La 27 martie 2013, cu prilejul aniversării a 95-a de la Unirea Basarabiei cu România, şi o sală din Parlamentul României a primit numele marelui mecena.

Vasile Stroescu s-a bucurat inclusiv de recunoștința posterității. Într-o scrisoare prin care se reflecta activitatea Căminului Cultural Vasile Stroescu din localitate, de la înfiinţare şi până în iunie 1939, preşedintele Căminului – inginer Gheorghe Bujor, amintea că în Brânzenii Vechi fusese ridicat un bust în amintirea mecenatului Vasile Stroescu. Monumentul nu s-a păstrat, însă cunoaștem că a fost inaugurat la 30 iulie 1933.

Unii martori oculari povestesc despre fapul că acest bust ar fi fost amplasat în fața conacului din localitate, iar odată cu ocuparea Basarabiei de către bolșevici, acest bust ar fi fost evacuat în satul Pociumbeni, pentru a nu fi distrus. Astăzi bustul nu se mai păstrează, fiind însă o amintire vie în conștiința localnicilor.

Ideea restabilirii acestui monument a apărut în toamna anului 2021 în urma unei discuții purtate cu domnul Ion Bîlba din Edineț. În februarie 2022, împreună cu primarul comunei Brînzeni am convenit ca monumentul să fie amplasat în fața sediului Primăriei locale, iar arhitectul Mihail Andrieș a elaborat proiectul de edificare a monumentului.

Ulterior, prin Decizia nr. 1/4 din 06.04.2022 Primăria Brînzeni a acceptat edificarea bustului în fața sediului Primăriei și a dispus concomitent semnarea unui Acord de Parteneriat cu Asociația Monumentum în condițiile în care autoritatea publică locală alocase 25220 lei în vederea instalării postamentului de piatră iar Asociația își asumase cheltuielile de sculptare a  bustului.

Edificarea monumentului a început la 26 mai același an, când Primăria comunei sub îndrumarea domnului Ion Bîlba, a instalat postamentul de piatră după un proiect întocmit de Ion Bîlba. Turnarea bustului în bronz a fost încredințată sculptorului Veaceslav Jiglițchi, care de fapt este o replică a celui de la Edineț. Bustul a fost instalat în iulie 2022, iar monumentul a fost transmis gratuit la balanța Primăriei pentru a fi inclus în lista monumentelor locale.

Sfințirea bustului a avut loc la 11 noiembrie în prezența episcopului Anatolie de Bălți din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Printre cei prezenți la eveniment amintim pe primarul satului Brânzeni, Liviu Cebotaroș, Excelenţa Sa Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți, Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț și Anatol Marcu, strănepotul mecenatului Vasile Stroescu.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații