Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Troița Familiei Gafencu din or. Sângerei

În toamna anului 2008, părintele profesor Mircea Bejenaru a propus instalarea unei troițe în memoria familiei Gafencu la Sângerei. Propunerea a fost acceptată de Asociația ASCOR Chișinău, iar cheltuielile legate de instalarea monumentui au fost asumate de aceasta. Primarul Gheorghe Brașovschi a fost de acord să amplaseze troița în fața Liceului Nr. 1, unde se afla casa familiei Gafencu în perioada interbelică. Fundația de beton a monumentului a fost turnată de primărie în primăvara anului 2010.

Troița a fost sculptată în piatră de Viștea de către meșterul Andrei Răileanu pe parcursul anului 2009. Crucifixul de piatră, realizat în basorelief, conform canoanelor bizantine, este unic în Basarabia, unde majoritatea troițelor sunt în stil renascentist. Banii pentru această lucrare au fost achitați de părintele Mircea Bejenaru și au fost colectați cu ajutorul Fundației „George Manu” din București. 

Troița a fost adusă din Cluj-Napoca la Sângerei, traversând frontiera pe la postul vamal Sculeni. În timpul procesului de instalare, episcopul Marchel de Bălți și preoții rusofili  au încercat să oprească ridicarea monumentului. Cu sprijinul primăriei, troița a fost totuși instalată.

Pe troiță se află următoarele inscripții:

SFÂNTA POMENIRE LUI

VALERIU GAFENCU

SFÂNTUL ÎNCHISORILOR

ȘI FAMILIEI SALE

RIDICATĂ DE PR. PROF.

MIRCEA BEJENARU

(SUCEAVA) ȘI ASCOR

10 MAI 2010

La 10 mai 2010 a fost programată slujba de sfințire a monumentului, iar la eveniment au participat mai mulți invitați, printre care surorile Valentina și Eleonora Gafencu, monahul Moise Iorgovan și părintele Mircea Bejenar din Suceava. Complexul monumental de la Sângerei a devenit un punct de referință spiritual pentru localnici, unde vin mulți pelerini pentru a se închina martirilor Vasile și Valeriu Gafencu.

Edificarea troiței de la Sângerei a constituit un punct de pornire pentru campania de edificare și restabilire a monumentelor românești din R. Moldova.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații