Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Bustul Regelui Ferdinand I din mun. Bălți

Descoperă monumentul dedicat Regelui Ferdinand I, un simbol al Centenarului Constituției României Întregite, amplasat în curtea  Universității de Stat „Alecu Russo” din mun. Bălți.

Evenimentul a avut loc în curtea Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, marcând Centenarul adoptării Constituției României Întregite. Bustul Regelui Ferdinand I a fost ridicat în curtea universității, inițiativa fiind susținută de Asociația Obștească „MONUMENTUM” în parteneriat cu USARB și cu sprijinul financiar al Consulatului General al României la Bălți, avocaților Dragoș Grosu și Igor Ciuru, Iulian Rusanovschi – președintele Asociației „MONUMENTUM” și Ion Deli, ofițer în rezervă.

La ceremonie, rectorul USARB, Natalia Gașițoi, a subliniat importanța responsabilității individuale în îndeplinirea obligațiilor și a numit momentul istoric pentru universitate și comunitatea din nordul țării. Bustul Regelui Ferdinand I este un simbol al dezvoltării mun. Bălți în perioada României Întregite, când au fost realizate progrese semnificative în infrastructură și s-au ridicat biserici.

Evenimentul a fost onorat de prezența consulului general al României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu, care a citit declarația de unire a Basarabiei cu România. Discursuri și elogii aduse Regelui Ferdinand I au fost susținute de mai mulți vorbitori, inclusiv de reprezentanți ai universității și de istorici.

La finalul ceremoniei, rectorul USARB a acordat diplome de gratitudine celor care au contribuit la realizarea bustului Regelui Ferdinand I, în semn de recunoștință pentru promovarea valorilor culturii și istoriei românești.

Bustul a fost realizat de sculptorul Veaceslav Jiglițchi. Pe postamentul din piatră de Cosăuți se află textul promulgării Constituției, semnat de Regele Ferdinand la 28 martie 1923.

Regele Ferdinand I, cunoscut și ca Ferdinand I Întregitorul, a fost rege al României și președinte de onoare al Academiei Române. Sub domnia sa, s-a realizat Marea Unire din 1918, s-au adoptat măsuri importante pentru dezvoltarea României și s-a promulgat Constituția din 1923.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații