Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul Eroilor Români Dezrobitori din Volodeni

Monumentului Eroilor Români Dezrobitori din Volodeni, județul Bălți – un loc sacru unde curajul și sacrificiul eroilor căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei sunt comemorați.

În curtea bisericii din satul Volodeni, comuna Bleșteni, se află un monument în piatră dedicat eroilor căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei.  La finele lunii noiembrie 2021, s-a pus în discuție restaurarea monumentului, după ce un alt monument de război a fost restabilit în satul vecin – Gordinești. Primarul comunei Bleșteni, Liviu Beltei, a susținut inițiativa și a finanțat parțial restaurarea  blocuri de piatră lipsă, sculptat de meșterul Vladislav Lozan și a arhitectului Mihail Andrieș. Asociația MONUMENTUM și preotul Petru Fotescu au contribuit financiar și logistic la turnarea fundației de beton și restaurarea pietrei identificate lângă gardul Bisericii.

Monumentul a fost restaurat de meșterul Ion Răileanu în baza unui proiect realizat de arhitectul Andrieș Mihail. Pe fațada crucifixului se află inscripția „RECUNOȘTINȚĂ EROILOR CĂZUȚI PENTRU NEAM ȘI CRUCE„.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații