Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul Eroilor Români din s. Pârjota

Descoperă istoria Monumentului Eroilor Români Dezrobitori din comuna Pârjota, județul Bălți.

Monumentul Eroilor Români Dezrobitori, amplasat în curtea Bisericii din s. Pârjota, a fost realizat în 1941 pentru a comemora jertfa eroilor români căzuți în luptele de eliberare a Basarabiei. Acest monument a fost edificat pentru a pune în valoare  o placă de piatră sculptată pentru mai multe localități basarabene pe unde a tracut Armata Române în vara anului 1941. Unul dintre fragmentele de piatră poartă inscripția: „În cinstea celor căzuți pentru patrie și dezrobirea Basarabiei”, iar deasupra se observă o cruce flancată de lauri și monograma Regelui Mihai I al României.

În primăvara anului 2018, s-a demarat inițiativa conservării și reconstruirii monumentului datorită implicării avocatului Iulian Rusanovschi. Cele două pietre au fost amplasate pe un soclu din piatră de Cosăuți, iar în jurul monumentului au fost instalați nouă piloni legați între ei cu lanțuri. 

Un sătean care începuse să sape fundațiile pentru monument a renunțat să mai ajute din motive personale, iar găsirea unor oseminte ale ostașilor români a ridicat alte dificultăți. Cu sprijinul conducerii Centrului de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, osemintele au fost înmormântate creștinește, iar alte obiecte găsite în urma săpării fundației, au fost trimise Muzeului de Istorie  din s. Pârjota. Ulterior, primarul comunei Pârjota a renunțat să susțină proiectul din motive politice.

Cu toate acestea, la 27 octombrie 2018, fundația și cei nouă piloni ai monumentului au fost edificați datorită sprijinului preotului paroh Marcel Bârgău și a echipei de muncitori din or. Glodeni, condusă de dl Valeriu Rusanovschi. Blocurile din piatră sculptate la Cosăuți au fost aduse și instalate pe 17 noiembrie același an, iar lanțurile metalice au fost fixate între piloni câteva zile mai târziu. Pe fața monumentului a fost inscripționată o strofă dintr-o poezie găsită în ranița unui soldat român căzut pe muntele Sorica în luptele Primului Război Mondial. Pe latura din spate a postamentului a fost scris un scurt istoric al monumentului, iar reconstruirea sa a fost finalizată la 22 iunie 2018.

Prin această inițiativă, familia Rusanovschi, alături de arhitectul Mihail Andrieș, preotul Marcel Bârgău și primarul Garbuz Victor, au restabilit monumentul pentru a aduce un omagiu eroilor români și pentru a păstra vie memoria lor. Monumentul Eroilor Români Dezrobitori nu doar comemorează jertfa acestor eroi, ci îi slăvește într-o eternă recunoștință.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații