Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul Eroilor din s. Fântâna Albă

Pe parcursul anului 1934, un grup de iniţiativă condus de preotul Andrei Cirimpeu, au reuşit să înalţe un monument închinat eroilor căzuţi pentru reîntregirea Patriei. Acesta  avea o înălţime de 2.50m şi lăţimea de 0.50m. Pentru edificarea sa au fost cheltuiţi 1500 lei. Reieşind din suma de bani cheltuită, considerăm că acest monument era de fapt o troiţă de lemn închinată eroilor.

Monumentul se păstrează până astăzi în curtea Bisericii. Acesta a fost restaurat în decembrie 2023 de meșterul Ion Răileanu la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi. După îndepărtarea straturilor de var, pe latura din față a fost decopertat următorul text:

ACEST MONUMENT ESTE RÂDICAT CU OSÂRDIA FEMEILOR EVLAVIOASE ÎN AMINTIREA EROILOR CĂZUȚI PE CÂMPUL DE LUPTĂ 1914-1917 PENTRU NEAM ȘI LEGE

 

ISAI BRADU

IACOB TÂRNOVAN

GRIGORE BRADU

NICHIFOR MORARU

TEODOR DAMANCIUC

COSTACHE TINICU

 

Pe latura din dreapta a crucifixului sunt trecute numele altor eroi căzuți în luptele duse împotriva Imperiului Austro-ungar:

PAVEL FRECĂUȚAN

NICOLAI BUTNARU

FILIMON TINICU

ION STÂMBANU

TEODOR CIORNIA

VASILE MORARU

SIMION RUSU

ȘTEFAN BRADU

TEODOR BURUIAN

DANIIL BURUIANĂ

 

Și pe latura stângă a monumentului avem înșiruite numele unor eroi din satul Fântîna Albă, care și-au găsit obștescul sfârșit pe câmpurile de bătaie:

SIMION SUPUS

TOMA BRADU

DUMITRU MARASC

IFIM BELENARU

GHEORGHE MORARU

ION ROTARU

FILIMON STRECHII

PORFIRI STRECHII

IFIMII BÂTCĂ

SAVA FRECĂUȚAN

IACOV BÂTCĂ

În spatele monumentului, este sculptată o cruce deasupra unui mormânt, iar sub acest ornament simbolic sunt eternicate numele altor trei eroi:

ION BRADU

TRAIAN BURUIANĂ

ZAHARIA CHERDIVARĂ

Această operă comemorativă de război a fost realizată probabil de același meșter care a sculptat și monumentul din satul vecin – Parcova. Între cele două monumente există mai multe similitudine decât diferențe. De fapt, ambele sunt concepute sub forma unor blocuri de piatră paralelipipedice, străjuite de o cruce sculptată după motivul pomului vieții. Diferența o fac listele de eroi, care au fost încrustate doar pe monumentul de la Fântâna Albă, nu și pe cel din Parcova

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații