Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Monumentul Eroilor Reîntregitori din s. Funduri Vechi

Monumentul Eroilor Reîntregitori din comuna Funduri Vechi, județul Bălți, a fost ridicat în anul 1938, în urma inițiativei Căminului Cultural „Vasile Conta”. Prin eforturile depuse de membrii Căminului, s-au strâns fonduri în valoare de opt mii de lei pentru construcția monumentului. Lucrările au fost executate de către sculptorul Lazăr Dubinovschi din Bălți, iar monumentul, având o înălțime de 5,50 metri, a fost amplasat în apropierea școlii și bisericii.

Compoziția sculpturală a monumentului prezenta un soldat robust care susținea un camarad decedat, fiind acoperit de tricolorul român. Monumentul urma să fie dedicat eroilor căzuți în luptele Primului Război Mondial, iar pe laturile sale erau inscripționate numele acestor eroi. Inscripția principală era „EROILOR NEAMULUI”, flancată de coroane de lauri, simbol al onoarei și victoriei.

Pentru a strânge fondurile necesare, membrii Căminului Cultural au muncit intens, cu precădere învățătorul Dumitru Lev și locuitorii Gavril Cușnir, Lavrentie Dolghi și Pentelei Paladiciuc, care și-au dedicat timpul și munca pentru a oferi satului un monument demn și remarcabil în împrejurimi.

După finalizarea construcției, monumentul a devenit un punct central al comunității, fiind locul în care elevii școlii locale cântau imnul „Trăiască Regele” înainte de începerea lecțiilor, exprimându-și astfel recunoștința și respectul față de eroii căzuți pentru reîntregirea Țării.

Cu toate acestea, în timpul evenimentelor din vara anului 1940, monumentul a suferit daune semnificative, fiind parțial distrus. În anul 1943, însă, prin eforturile cântărețului Vladimir Vasilache și ale sătenilor Burlacu Dumitru, Dolghi Lavrentie și Paladiciuc Grigore, monumentul a fost restaurat și readus la starea sa inițială. De „Ziua Eroilor”, în prezența localnicilor, preotul Emanuil Stamate a oficiat un serviciu religios de sfințire a monumentului, aducând un omagiu eroilor căzuți în războiul de dezrobire a Basarabiei.

Totuși, soarta monumentului a fost cruntă după ocuparea Basarabiei în vara anului 1944, când acesta a fost definitiv distrus de autoritățile sovietice, lăsând localitatea Funduri Vechi fără nici-o amintire vizibilă despre acest monument impresionant.

Cu toate acestea, în anul 2017, a apărut ideea restabilirii monumentului. În decembrie 2021, Ana Dudnic, originară din comuna Funduri Vechi, a reușit să adune informații detaliate despre aspectul estetic al monumentului din mărturiile lui Nicolae Vieru, care și-a adus aminte în detaliu dee această operă comemorativă. Astfel, a fost posibilă elaborarea unui proiect de restabilire a monumentului, care a fost depus la Primărie și la Ministerul Culturii pentru a obține avizele necesare.

La 28 aprilie 2022, a fost semnat contractul de sculptare a basoreliefului din bronz, care a fost realizat de sculptorul Veaceslav Jiglițchi. Totodată, sculptura în piatră a fost încredințată meșterului popular Vladislav Lozan, iar fundația și miezul de beton al monumentului au fost realizate de Primăria comunei Funduri Vechi, la inițiativa primarului Gnatiuc Anatol.

Astfel, inițiativa Asociației MONUMENTUM, în colaborare cu Primăria com. Funduri Vechi, a dus la demararea proiectului de restabilire a monumentului eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul a fost amplasat în apropierea Primăriei și a Școlii din localitate, continuând să aducă un omagiu eroilor și să marcheze importanța acestora în memoria comunității.

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații