Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Bustul Sfântului Valeriu Gafencu din or. Sângerei

La inițiativa protoiereului Petru Buburuz, s-a pus în discuție în anul 2020 ideea ridicării unui bust în cinstea sfântului Valeriu Gafencu în orașul Chișinău. După instalarea bustului  în curtea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău, s-a hotărât ca în viitor să se realizeze un bust similar în bronz pentru Sângerei. Astfel, s-a înaintat un demers către Consiliul raional Sângerei pentru aprobarea edificării acestui monument  pe „Aleea personalităților plaiului sângerenean”, unde erau deja amplasate busturile Mitropolitului Iosif Naniescu și al istoricului Nicolae Iorga.

Actele permisive pentru construirea monumentului au fost obținute în urma discuțiilor cu Primăria Sângerei și Consulul General al României la Bălți – Petrișor Ionel Dumitrescu, care au susținut inițiativa. Proiectul de edificare a monumentului a fost realizat de arhitectul Mihail Andrieș, care a recomandat utilizarea unui postament de beton placat cu piatră de Cosăuți și un bust din bronz. Proiectul a primit aviz pozitiv din partea Comisiei Monumentelor de For Public, iar la 1 iulie 2021 Primăria Sângerei a emis autorizația de construire a monumentului.

Postamentul de beton a fost turnat de un agent economic local și placat cu piatră de Cosăuți, iar bustul în bronz a fost realizat de sculptorul Veaceslav Jiglițchi. Pe bustul sfântului Valeriu Gafencu a fost amplasată o placă de bronz cu inscripția:

VALERIU GAFENCU

SFÂNTUL ÎNCHISORILOR COMUNISTE

24.01.1921 – 18.02.1952

Sfințirea monumentului a avut loc la 30 septembrie 2021 în prezența episcopului Antonie de Bălți și a unui sobor de preoți. După intonarea imnurilor de stat ale Republicii Moldova și României, monumentul a fost dezvelit de către avocatul Iulian Rusanovschi și primarul Arcadie Covaliov.

La eveniment a participat și deputații AUR Florin Pușcașu și Boris Volosatîi, președintele raionului Sângerei Grigore Corcodel, Consulul General al României la Bălți, pictorul Gheorghe Gorun etc. Locuitorii din Sângerei consideră bustul lui Valeriu Gafencu ca un simbol al sfințeniei și un exemplu pentru tânăra generație.

 

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații