În satul Corbu (județ Soroca), astăzi raionul Donduşeni, se mai păstrează o troiţă ridicată în cinstea eroilor căzuţi în primul război mondial. Troiţa a fost ridicată în piatră de către Căminul Cultural Corbu la 22.VI.1939 şi poartă următorul mesaj:
EROILOR NEAMULUI RECUNOŞTINŢĂ.
CĂMINUL CULTURAL CORBU
22.VI.1938
Monumentul a fost edificat prin efortul depus de preotul Ştefan Focşa, preotul Romanciuc Serghie, preşedintele Căminului – Sorbală Ion, profesorii Râhliţchi Serghie şi Golânschi Petru, învăţătorii Enache Alexandru, Luca Gheorghe, Focşa Ştefan ş.a.[1] La baza acestuia au fost încrustați laurii victoriei, ca o mărturie că Armata Română a fost învingătoare în luptele Primului Război Mondial și a reușit să asigure reîntregirea țării.
Deși monumentul a supraviețuit ocupației sovietie, în ultimii 30 de ani acesta a fost vopsit în repetate rânduri cu vopsele de tot tipul, fiind transformat într-un kitch. Din acest motiv și din dorința de a reda monumentului aspectul său interbelic, avocatul Iulian Rusanovschi a preluat inițiativa restaurării monumentului, iar lucrările au fost încredințate meșterului Ion Răileanu, care la 3 ianuarie 2025, a început proesul de restaurare prin îndepărtarea mecanică și manuală a straturilor de vopsea. Concomitent, piatra a fost tratată cu substanțe hidrofobe, iar pentru a se asigura accesul către monument, au fost comandate meșterului Lozan Marin plăci din piatră de Cosăuți și bordură.
La 18 ianuarie 2025 a fost finisată restaurarea monumentului odată cu montarea pavajului în jurul monumentului. Piatra a fost transportată din atelierele de la Cosăuți în s. Corbu de către primarul Victorin Slipenchi.
Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”