Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

  • 23 octombrie 2023
  • Rusanovschi Iulian
  • Regina Maria

MINISTERUL CULTURII A INIȚIAT UN CONCURS ILEGAL DE SELECTARE A SCULPTORULUI STATUII REGINEI MARIA DIN CHISINAU

Recent Ministerul Culturii și-a asumat in mod arbitrar si contrar legii, organizarea unui concurs de selectare a sculptorului și arhitectului pentru edificarea statuii Reginei Maria din Chișinău, in pofida faptului ca Asociația ”MONUMENTUM” este singura persoana in drept sa edifice aceasta opera și a re deja, selectat un sculptor, in baza concursului organizat in Martie 2022.

In Regulamentul concursului anunțat de Ministerul Culturii se indica la punctul 1.8 (https://mc.gov.md/…/regulament-concurs-regina-maria.docx) faptul ca Ministerul Culturii ar fi “BENENEFICIARUL” edificării acestui monument.

Conform Legii monumentelor de FOR public, beneficiarul unui monument poate fi proprietarul terenului pe care se instalează monumentul sau persoana autorizată in acest sens de proprietar, iar concursul de selectare a autorului statuii îl poate organiza doar beneficiarul final (A.O. Monumentum).

Terenul pe care va fi instala statuia nu aparține Ministerului Culturii, iar acesta din urma nu are avizul/acordul din partea proprietarului terenului destinat ridicării statuii, fiindca toate drepturile legale le deține Asociația “MONUMENTUM”.

In consecință, Ministerul Culturii a inițiat un concurs ilegal de selectare a unui alt autor decât cel ales de Asociație, sculptor pe care dorește sa îl contracteze și sa ii achite bani pentru un monument pe care Ministerul nu îl poate edifica și nu-l va putea instala in scuarul Liceului “Gheorghe Asachi”.

Suntem in prezenta unui furt intelectual inacceptabil și rușinos pentru un Minister care se dorește a fi al “Culturii”!!!
In ultimii 13 ani, in procesul de restabilire a peste 60 de monumente din R. Moldova, Ministerul Culturii nu a susținut sub nici o forma inițiativele noastre, ba dimpotrivă a blocat mai multe cereri de avizare a proiectelor de restaurare.

Astăzi însă, intr-o maniera plină de duplicitate si abuz de putere,
Ministerul Culturii al Republicii Moldova
și-a dat seama ca poate profita de pe urma muncii depuse de 5 ani de Asociatia “MONUMENTUM” (timp in care a fost obținută decizia CMC, acordul proprietarului terenului, Hotarirea de Guvern, proiectul de execuție, edificarea statuii in dimensiuni naturale in carcasa metalică si ghips, instalarea postamentului de piatra) prin deturnarea demersurilor noastre si preluarea ideii odată cu organizarea arbitrara a unui concurs ilicit si semnarea unui contract de execuție cu cine știe de sculptor.

Mai mult ca atit, Ministerul Culturii a bugetat 60.000 lei pentru organizarea concursului ilegal, însă a refuzat in 2022 sa susțină financiar ridicarea monumentului.

Pe aceasta cale, ne manifestam dezacordul total fata de concursul arbitrar inițiat de Ministerul Culturii si solicitam acestuia in mod public si imediat sa înceteze această mascaradă.

In caz contrar, vom ataca in judecată Ordinul Ministrului prin care a fost aprobat Regulamentul de organizare a concursului si eventualele “rezultate” ale acestui concurs.

Draga Minsiter: dacă vrei sa faci monumente, trebuie sa muncești, nu sa furi roadele muncii altora. Rușine!

Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”

Date pentru donații