Războiul de eliberare a Basarabiei a presărat pământul ei cu morminte. Ziarul Basarabia din 6 noiembrie 1941 anunța cititorii că: Mareșalul Ion Antonescu a ordonat să se organizeze în toate regiunile din Basarabia, unde au avut loc lupte cu bolșevicii, cimitire pentru eroii căzuți la datorie. Se vor amenaja grădini în jurul locului unde vor fi reînhumați eroii, care vor fi Aprob. Să se facă într-un cadru solemn, dar foarte sobru. Când suntem în plin război solemnitățile, banchetele, discursurile trebuiesc evitate. În consecință, cadrul să fie hotărât de dl Vice Președinte. Eu nu voi participa.
Lucrările de modernizare ale cimitirului, demarate în vara anului 1942, prevedeau amenajarea unei piețe vaste și a șoselei la intrare, lucrări care au fost posibile după exproprierea unor terenuri adiacente. De asemenea, au fost înălțați doi piloni și o scară monumentală, a fost edificată incinta pentru mormintele eroilor dezrobitori, restaurată clădirea administrativă etc.
Cimitirul eroilor a fost distrus după ocuparea Basarabiei în vara anului 1944. Ulteiror, în 2007, terenul cimitirului a fost înstrinat unei companii offshore. Ideea edificării acestei parcele a apărut în toamna anului 2023, când odată cu săparea fundației monumentului eroilor cehoslovaci a fost identificată crucea soldatului Chiril Critenet, iar cimitirul vecin au fost identificate alte 3 cruci ale unor militari români. Lucrările de edificare au fost coordonate de avocatul Iulian Rusanovschi și susținute financiar de către omul de afaceri Iurie Guțu.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, astăzi, 20 aprilie 2024, a fost sfințit Memorialul Ostașilor Români, de pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău, edificat la inițiativa Asociației Obștești „Monumentum”, condusă de dl Iulian Rusanovschi. Tot astăzi a fost dezvelită Troița militară, realizată cu sprijinul financiar al domnului Iurie Guțu, reprezentantul SA „Trinex”.
Parastasul și slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Părintele Maxim Melinti, Consilier Cultural al Mitropoliei Basarabiei, și Părintele Constantin Olariu, Secretar și Consilier Media, Comunicare și Relații Publice al Centrului Eparhial Chișinău. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Academică a Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Musicescu”, condusă de Cuviosul Părinte Gurie Anton Dumbrava.
Ceremonia s-a desfășurat în sunetele de fanfară a Orchestrei-Model a Inspectoratul General de Carabinieri al MAI, care a interpretat în deschidere imnurile de stat ale Republicii Moldova și României.
La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale, politicieni, foști combatanți ai războiului de la Nistru, activiști civici și mai mulți locuitori ai capitalei, care au venit să le aducă un omagiu ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă în timpul celor două războaie mondiale și își dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor din Chișinău.
În timpul slujbei de pomenire, Părintele Olariu Constantin a dat citire numele ostașilor români înhumați acolo, care au fost identificați până acum și s-a rugat, alături de întreg clerul, pentru odihna celor adormiți.
La rândul său, Preotul Maxim Melinti a adresat un cuvânt de recunoștință ostașilor care s-au jertfit pentru apărarea poporului român și au vărsat sânge pentru unitatea Neamului.
„Hristos a Înviat și, împreună cu Hristos înviază și cei care au pus inima, sufletul trupul pentru Țara noastră, pentru acest petec de pământ îmbibat de sângele martirilor. Această zi zi nu este doar una de comemorare, ci și una de reabilitare, renaștere a noastră, a tuturor. Așa cum Hristos înviază, astăzi înviază demnitatea noastră” a transmis în cuvântul său Părintele Maxim Melinti.
Complexul memorial Cimitirul Eroilor, cunoscut în diferite epoci ca Cimitirul Eroilor, Cimitirul de Onoare sau Cimitirul militar românesc, este un monument istoric amplasat pe bulevardul Decebal 17 din Chișinău.
Aici au fost înhumați 1645 de ostași, printre care 431 de români, 234 de ruși, 29 de austrieci, 39 de cehi, 35 de francezi și 6 polonezi, căzuți în Primul Război Mondial, precum și 96 militari români căzuți în al Doilea Război Mondial. În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care își dorm somnul de veci 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.
Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”