Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

  • 1 octombrie 2023
  • Rusanovschi Iulian
  • Regina Maria

Inaugurarea monumentului Regelui Ferdinand I din s. Curatura

Marți, 10 octombrie 2023, cu începere de la ora 13.00, va fi sfințit monumentul Regelui Ferdinand I din satul Curatura, comuna Alcedar, raionul Șoldănești.

Așezat pe malul Nistrului, bustul Regelui Ferdinand este al 9-lea la număr ridicat de A.O. Monumentum. Postamentul original a fost identificat de tânărul Vasile Bumbac din Alcedar, la îndemnul avocatului Iulian Rusanovschi. Monumentul fusese ridicat de căminul cultural din localitate cu sprijinul deputatului din Sfatul Țării – Vasile Herța, fiind instalat lângă casa acestuia. După ocupația sovietică, monumentul a fost distrus, postamentul răsturnat cu fața la pământ iar casa fostului deputat transformată în punct de producere a salamului. Odată cu destrămarea URSS, a fost distrusă definitiv și casa lui Vasile Hertza, astfăzi fiind vizibile doar câteva ruine.

Salvat ca prin minune, postamentul a fost restabilit de meșterul Ion Răilean. sub supravegherea arhitectului Andrieș Mihail și cu sprijinul domnului Vasile Bumbac. Bustul a fost refăcut de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.

Opera va fi inaugurată în prezența autorităților locale și a fanfarei IGPF. La eveniment sunt așteptați deputați din R. Moldova, academicieni profesori universitari, tinerii din sat etc.

Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”

Date pentru donații