Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

  • 16 septembrie 2023
  • Rusanovschi Iulian
  • Regina Maria

În scuarul „Gheorghe Asachi” urmează să fie ridicat Monumentul Reginei Maria”

Regina Maria

Monumentul Reginei Maria ar urma sa fie ridicat în scuarul „Gheorghe Asachi”, din Chișinău, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Basarabia, care a purtat în perioada interbelică numele Reginei. Regina Maria este o personalitate de excepție a istoriei naționale. Ea a avut un rol crucial în destinul și evoluția României tuturor românilor. O adevărată mamă a răniților de pe frontul Primului Război Mondial, ea a lăsat coroana deoparte și a îmbrăcat voluntar uniforma medicală, pentru a-i îngriji și susține moral pe ostașii români care au apărat idealul național.

Asociația MONUMENTUM face apel la toți oamenii de bună credință să susțină campania de edificare a statuii Reginei Maria din Chișinău. Monumentul va fi amplasat în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” – lângă Biserica Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. Edificarea operei în bronz va costa 45.000 euro si va fi formată din postament de piatră de Cosăuți (2 m înălțime) și statuia Reginei (4 m înălține). Monumentul va fi edificat în contextul aniversării Centenarului încoronării Familiei Regale la Alba Iulia – 15.10.1922.

Persoanele care sunt dispuse să susțină această inițiativă (aprobată prin Decizia Consiliului Municipal nr. 8/16 din 12 octombrie 2021 și Hotărârea de Guvern nr. 150 din 09.03.2022) pot dona orice sume de bani la contul bancar indicat mai jos. De asemenea, sunt binevenite și donațiile de materiale de construcție (beton pentru fundație, transportul pietrei din cariera de la Cosăuți, macara, bronz etc.)

Pentru orice detalii ne puteți scrie la adresa de mail aomonumentum@gmail.com sau să ne contactați la numărul de telefon (+373) 079444462. Donațiile bănești pot fi făcute cheș (prin eliberarea unei chitanțe de încasare) sau prin transfer la contul bancar de mai jos:

Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”

Date pentru donații