Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

  • 22 octombrie 2023
  • Rusanovschi Iulian
  • Regina Maria

A FOST SFINȚIT MONUMENTUL EROILOR ROMÂNI DIN S. VĂSIENI, R. IALOVENI

A fost sfințit cel de-al 60-lea monument restabilit de Asociația „Monumentum”.

Astăzi, la Văsieni, r. Ialoveni a fost inaugurat monumentul eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, obelisc ridicat cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu R. Moldova.

De la eveniment a lipsit Ministerul Culturii de la Chișinău, însă au fost prezenți Episcopul Veniamin Goreanu, Adrian Dupu – secretar de stat la DRRM, primarul Candu Sergiu, Iosip Serghei, prof. univ. Ion Negrei, Teodor Candu, arhit. Mihail Andrieș, fanfara Trupelor de Carabinieri, garda de onoare din partea Academiei de Poliție, Lîsenco Sergiu, preot prof. Mircea Bejenaru din partea Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților etc.
Amintin că monumentul a fost ridicat în perioada interbelică pentru eroii căzuți în Primul Război Mondial, însă a fost distrus treptat în perioada sovietică. Inițiativa de restabilire a monumentului a fost preluată de avocatul Iulian Rusanovschi în 2020 și realizată alături de A.O. Monumentum.

Obeliscul de piatră este străjuit de acvila romană, iar pe latura din față sunt eternizate numele eroilor văsieneni căzuți în războiul de reîntregire pe frontul împotriva Austro-Ungariei

Eroii nu mor niciodată! Cinste lor.

Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”

Date pentru donații