Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

  • 23 iunie 2024
  • Rusanovschi Iulian
  • Regina Maria

A fost restabilită troița eroilor reîntregitori din s. Curatura

În cimitirul satului Curătura a fost idenificată o troiță militară din lemn, ridicată în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial. La această concluzie am ajuns în urma unor cercetări făcute de către heraldistul Teodor-Radu Tiron din cadrul Institutului Român de Heraldică și Genealogie, care a depistat pe fațada crucifixului o cruce gravată în lemn, cruce specifică doar comemorării eroilor căzuți în luptele Primului Război Mondial pentru reîntregirea Țării.

Un tabel nominal întocmit de Legiunea Jandarmi Orhei ne descoperă însă doar numele eroilor români căzuți în această comună în luptele pentru eliberarea Basarabiei din vara anului 1941:[1]

Nr. Nume, prenume Gradul Unitate Deces
1 Ioan Jercovschi Sergent Reg. 29 Infanterie 26.07.1941 – Alcedar, Curatura
2 Constantin Damian Soldat Reg. 29 Infanterie 28.07.1941 – Alcedar, Curatura

 

Având în vedere faptul că acest crucifix se afla într-o stare de degradare avanată, Asociația „Monumentum” alături de tânărul Vasile Bumbac din Alcedar a preluat inițiativa restaurării monumentului și în primăvara anului 2023 l-a demontat și l-a transportat la un lemnar specialist pentru restaurare. De fapt, restaurarea acestei opere comemorative de război a durat până în martie 2024 și s-a executat în atelierul meșterului Petru Comendant din comuna Cotiujeni Mari, r. Șoldănești. Lucrările de restaurare au fost executate în baza unui proiect executat de arhitectul Mihail Andrieș și au costat 20.000 lei moldovenești.

Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”

Date pentru donații