Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

  • 18 noiembrie 2023
  • Rusanovschi Iulian
  • Regina Maria

A fost inaugurat monumentul eroilor legionari Cehoslovaci din Chișinău

La 17 Noiembrie a fost Inaugurat monumentul eroilor legionari cehi și slovaci, uciși la Chișinău in 1917 in drumul lor spre Franța. De fapt monumentul a fost ridicat inițial in 1926 însă a fost distrus de sovietici in 1945.
In Iunie anul curent, am semnat un contract de parteneriat cu Guvernul Cehiei, fapt care a făcut posibil reconstituirea monumentului, in baza unui proiect de execuție realizat de arhitectul Mihail Andries.
Lucrat in piatra de Cosauti, Marmura și bronz, monumentul a fost instalat pe faleza fostului cimitir militar de onoare de pe bd. Decebal. In timpul lucrărilor de edificare a monumentului au fost găsite câteva cruci militare interbelice, care vor fi instalate pe parcela eroilor romani din apropiere.
Lucrările de restabilire au fost susținute de Pretura Botanica (Diana Guba), Alex Verebceanu, Dogotaru Svetlana, Serghei Popa, Lîsenco Sergiu, Covali Sergiu, iar amenajarea și organizarea terenului a fost realizată de meșterul Railean Ion.
La evenimentul de inaugurare au fost prezenți Ministrul Finanțelor și Ministrul Apărării din Praga, Ministrul Apărării Anatolie Nosatii, ambasadorii Cehiei și Solvaciei, dar și fanfara militară a Ministerilui Apărării din Chisinau.
Pe parcursul procesiunii monumentul a fost strajuit de doua santinele îmbrăcate in haine militare rusești și franceze care sa amintească de drumul eroilor Cehoslovaciei din Rusia spre Franța, căzuți erori pe pamint românesc.

Asociatia Obsteasca MONUMENTUM
Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11
IBAN - MD73ML000000022514342027
B.C. MOLDINDCONBANL S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia Reginei Maria”

Date pentru donații