Contribuie la restabilirea monumentelor naționale

Donează

Troiţa Eroilor Reîntregitori din s. Cuhurești de Sus

În curtea Bisericii  Sfânta Treime din Cuhureştii de Sus, a fost edificată o troiţă închinată eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Crucifixul a fost sfinţit la 09 iulie 1939 şi s-a păstrat până în 2022, fiind amplasată pe un postament din beton. Între timp, baza troiței a fost afectată de ploi într-o măsură avansată. În mai 2023 am vizitat parohia din Cuhureștii de Sus și am găsit crucea eroilor sub gardul acesteia, fiind putrezită și imposibil de restaurat. În aceste condiții, împreună cu lemnarul Petru Comendant din s. Cotiujeni Mari, am decis să reconstituim troița din lemn de stejar. Troița veche a fost transportată în atelierul meșterului din s. Cotiujeni Mari, fapt care a permis reconstituirea exactă a operei. În același timp, meșterul și-a asumat transformarea troiței vechi în obiect de muzeu (prin curățirea straturilor de vopsea) și va constitui un prim exponat pentru viitorul muzeu din satul Cotiujeni Mari.

Crucea nouă, a fost reconstituită în perioada lunilor august-septembrie 2023, fiind ulterior instalată în curtea Bisericii din s. Cuhureștii de Sus cu sprijinul preotului și palamarului Nicolae Surdu. Partea superioară a crucii a fost acoperită cu șindrilă, după modelul celei de la Coșernița, dispărută și ea din cauza degradării lemnului.

Reconstituirea troiței a costat 19700 lei, bani care au fost donați de mai mulți localnici din Cuhurești de Sus, datorită colectei publice anunțate de domnul Silviu Tabac – șeful Cabinetului de Heraldică din cadrul Aparatului Președintelui R. Moldova.

Biserica Sfânta Treime din Cuhureștii de Sus este un lăcaș de cult creștin-ortodox și monument de arhitectură de importanță națională din satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești (Republica Moldova), construit în prima jumătate a secolului al XX-lea. Zidirea bisericii a început în anul 1913 cu suportul financiar al nobilelor Eugenia Apostolopolo și Alexandra Pommer (născută Bogdan) și s-a finisat în anul 1930, în vremea domniei regelui Carol al  II-lea. Arhitect a fost Alexei Șciusev, constructor I. Dmitrancencov, iar pictor și sculptor A. Znamițchi. Edificiul apare ca un edificiu accent în complexul architectural de pe moșia boierilor Bogdan, aceasta îmbinând în sine două stiluri arhitecturale: bizantin și moldovenesc. Decorul exterior al bisericii, la construcția căreia s-a folosit piatră albă și cărămidă roșie, au dat un colorit deosebit bisericii, punând accent pe contrastul cu vegetația înconjurătoare. Turla bisericii are cupola „clopoțelului”, o formă răspândită în arhitectura Moldovei de peste Prut. Biserica se evidențiază printr-o întrebuințare perfectă a pietrei locale, cărămidei și oloanelor roșii, care oferă o bogăție de factură a palitrei de culori, iar formele caracteristice ale carnizelor, arcada ogivală a pridvorului, îi dau bisericii un aspect local.

Duminică, 8 octombrie 2023, a fost sfințită troița eroilor în prezența creștinilor din sat, a domnilor Spartac și Silviu Tabac și a excelenței Sale Petrișor Ionel Dumitrescu – Consulul General al României la Bălți.

Lucrată în lemn de stejar, crucea poartă asupra sa anul „1939” și textul „Eroilor Neamului”. Pe postamentul crucii vor fi instalate 4 plăci de piatră cu numele consătenilor căzuți în luptele Primului Război Mondial

Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova
IDNO 1018620001687
IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL
IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON
SWIFT: MOLDMD2X
B.C. MOLDINDCONBANK S.A.
Filiala „Ștefan cel Mare”
Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"

Date pentru donații