În Condica formelor de la ţinutul Lăpuşna din decembrie 1812, se menţionează că biserica Sfântul llie deja exista la 1799, deoarece preotul Vasile Danilovici a fost hirotonit de episcopul Glurasim, de la Roman (1803), când fusese episcop de Huşi (1796), pe numele acestei biserici. Biserica era din lemn, apoi a fost zidită la 1806 din piatră lângă un stâlp de piatră ridicat de Ştefan Nour pentru pomenirea lui, a părinţilor şi a copiilor săi care au fost răpiţi de tătari la 1781. Biserica Sfântului Ilie, se număra printre cele mai vechi locaşuri de cult din Chişinău. Biserica avea formă de corabie, tipică vechilor biserici din secolul al XVII-lea. Clopotniţa bisericii avea 4 clopote, turnate în Moscova, cel mai mare având greutate de 480 de kg. Catapeteasma bisericii a fost cea mai bogată din toate câte erau în Chişinău şi era formată din patru rânduri de icoane. Cele din primul nivel au fost împodobite cu îmbrăcămintea de argint. Pereţii din interior nu aveau chipuri de sfinţi, fiind înlocuiţi cu ornamente naturiste, lucrate în stil rusesc, cu culori blânde.
În anul 1855 alături de biserică s-a deschis o piaţă, cunoscută sub nume de „piaţa Sfântul Ilie”, situată pe strada cu aceeaşi denumire. După al Doilea Război Mondial, capitala Republicii , în viziunea conducerii de vârf, nu era într-o stare nu plăcută. S-au propus mai multe proiecte de amenajare şi împodobire a Chişinăului dar prea multe locaşuri de cult, situate pe tot perimetrul capitalei nu făceau faţă unui oraş cu regim comunist în care predomina ateismul. Astfel, perioada postbelică rămâne un răstimp al demolării bisericilor si a caselor bisericeşti, care făceau și ele parte din cadrul patrimoniului naţional şi cultural.
Biserica a fost demolată în 1960, iar între 1992-1993 din curtea Procuraturii Generale au fost evacuate în direcție necunoscută nouă, pietrele de mormânt ce se păstraseră timp de peste 30 de ani după distrugerea lăcașului de cult.
Ideea edificării unui însemn arhitectural pe locul Bisericii „Sfântul Ilie” a prins contur în 2016, iar actele permisive în construcție au fost obținute pe parcursul a doi ani de zile.
În colaborare cu Agenția pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, la 12 aprilie 2019 am organizat din numele A.O. Monumentum o ședință de lucru unde am participat alături de heraldistul Silviu Tabac, Ion Ștefăniță, arhitectul Mihail Andrieș, preotul profesor Viorel Cojocaru, doctorul în istorie Dinu Poștarencu, ex-consilierul municipal Alexandru Corduneanu și Sergiu Coval în calitate de secretar, și am stabilit textul ce urma a fi inscripționat pe monument după cum urmează:
Latura din dreapta – în bronz
PREOȚII BISERICII SFANTUL PROOROC ILIE:
Vasile DĂNILOVICI
Vasile BOBEICĂ
Dumitru BOU
Vasile NISTOR
Vasile BUCȘAN
Ioan BALTAG
Elisei PERETEATKEVICI
Piotr GAȘINSCHI
Ilarion FIALCOVSCHI
Paramon GLIJINSCHI
Teodor PAHOVSCHI
Ștefan CONSTANTIN
Gheorghe POSTICĂ
Emanuil PLATONOV
Piotr PEROJINSKI
Teodor BALTAG
Simion TOPALOV
Constantin CAZACU
Ioan MARGINE
Alexandru SERBOV
Ioan BUCȘAN
Gheorghe DÂNGA
Ioan GRIMALSCHI
Constantin RĂDVĂNESCU
Ioan GOBJILĂ
Constantin POPOVICI
Sava TESELSCHI
Petru CAZACU
Teodosie GAVRILOVICI
Vasile ARVENTIEV
Gavril NAGACEVSCHI
Gheorghe SICORSCHI
Ioan ȘTIUCĂ
Ioan SILVESTRU
Alexandru SCVOZNICOV
Ștefan BĂLEANU
Vasile DĂNILOVICI
VEȘNICA LOR POMENIRE [POZA 10]
Latura din stânga: – pe un basorelief în bronz care va reprezenta chipul heraldistului PAVEL GORE, se va trece textul:
IN MEMORIAM PAUL GORE
*1875 – + 1927
Pe latura din față – în piatră:
ÎN MEMORIA BISERICII
SFÂNTUL PROOROC ILIE
PE LOCUL ACESTA S-A
AFLAT BISERICA
SFÂNTUL PROOROC ILIE
RIDICATĂ ÎN PIATRĂ ÎN
ANUL 1806 PE ALTARUL
VECHII BISERICI ȘI
DEMOLATĂ ÎN ANUL 1960
DE REGIMUL SOVIETIC
,,CU RÂVNĂ AM RÂVNIT PENTRU DOMNUL
CEL ATOTPUTERNIC, FIINDCĂ FIII LUI
ISRAEL TE-AU PĂRĂSIT, ALTARELE TALE
LE-AU DĂRÂMAT ȘI PE PROFEȚII TĂI I-AU
UCIS CU SABIA” III REGI 19:10
Pe latura din spate – în piatră:
Arhitect: Mihail ANDRIEȘ
Piatră: Andrei RĂILEANU
Cluj Napoca
Bronz: Veaceslav JIGLIȚCHI
Sponsori:
Lucia și Dorian BERDOS
Andreea și Iulian
RUSANOVSCHI
Tatiana și Ion DELI
MONUMENT SFINȚIT
LA 02.VIII.2019
Inaugurarea monumentului a avut loc la 22 septembrie 2019.
Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova IDNO 1018620001687 IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON SWIFT: MOLDMD2X B.C. MOLDINDCONBANK S.A. Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"
Date pentru donații