Descoperă troița dedicată disidentului Andrei Ciurunga și martirilor Doina și Ion Aldea-Teodorovici, amplasată în curtea Bisericii cu hramul „Sfintei Cuvioase Parascheva” din Baurci-Moldoveni, județul Cahul.
În data de 27 octombrie 2012, în ziua Sfintei Cuvioase Parascheva (rit vechi), a avut loc sfințirea unei frumoase Troițe în Baurci-Moldoveni, chiar în fața Bisericii cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Troița a fost realizată de doi tineri sculptori din România, Andrei Răileanu și Raul Oltean, absolvenți ai Facultății de Arte Plastice din Cluj. Crucea din piatră albă de Viștea a fost sculptată în stil bizantin contemporan și adusă în Basarabia la inițiativa Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români din Republica Moldova, condusă de Iulian Rusanovschi.
Troița, înaltă de 3 metri, a fost edificată și transportată la Chișinău cu sprijinul Mănăstirii Aiud, Mănăstirii Putna, familiei Muha din Iași și preotului Emanuil Ganciu din București. Mai mulți tineri din cadrul ASCOR Chișinău au donat bani pentru sculptarea crucifixului în cadrul unei campanii naționale de promovare a sfinților și personalităților basarabene. Troița a fost instalată în curtea Bisericii din Baurci-Moldoveni în memoria soților Doina și Ion Aldea-Teodorovici și a fostului deținut politic basarabean Andrei Ciurunga.
Textele inscripționate pe troiță sunt următoarele:
Pe latura de mijloc în față:
DOINA ȘI ION ALDEA TEODOROVICI
Pe latura din spate de jos:
INCHINATU-SA ACEASTA TROITA DOINEI (N. 15 NOV. 1958 – CHIȘINĂU) ȘI LUI ION ALDEA-TEODOROVICI (N. 7 APR.1954 – LEOVA), LUPTĂTORI PENTRU LIBERTATEA NAȚIONALĂ. PARTICIPANȚI LA RĂZBOIUL DIN TRANSNISTRIA. DECEDAȚI LA 30.X.1992 – COSERENI, ROMÂNIA. ÎN AMINTIREA POETULUI ANDREI CIURUNGA, N. 28 OCT.1920 LA CAHUL, DETINUT POLITIC LA CANAL, JILAVA, PITEȘTI, D. AUG. 2004. RIDICATĂ LA INITIATIVA ASCOR, MĂNĂSTIREA PUTNA, FAM. MUHA ȘI PR. GANCIU, LICEUL DE LIMBI MODERNE „MINERVA” „O. GHIBU” LA 15 OCTOMBRIE 2012. SCULPTOR: ANDREI RAILEANU.
Transportul monumentului în Republica Moldova a avut unele dificultăți legate de legislație. Troița a fost importată ca ajutor umanitar acordat Primăriei Baurci-Moldoveni. Autorizația de construcție nr. 3 pentru troiță a fost emisă de Primăria Baurci-Moldoveni la data de 17 octombrie 2012, iar Serviciul Vamal a autorizat vămuirea troiței la postul vamal Sculeni prin scrisoarea nr. 23/05-12779 din 25 octombrie 2012. Troița a fost transportată cu o dubă model Mercedes de către șoferul Vancea Ioan. Taxele de import au fost acoperite de SRL Valah și au constat în 150 lei moldovenești.
La evenimentul de sfințire a troiței au participat preoți și enoriași din diferite localități învecinate, precum și tinerii din cadrul ASCOR Chișinău. După sfințire, au fost exprimate mesaje de mulțumire, iar doamna Eugenia Marin, primarul localității Pavel Roșca și președintele ASCOR Chișinău, Iulian Rusanovschi, au adus felicitări și au exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat în promovarea valorilor spirituale și culturale românești, precum și pentru memoria celor care au luptat pentru cauza românismului.
Troița reprezintă un simbol al devotamentului și recunoașterii față de personalitățile și evenimentele marcante din istoria basarabenilor și este rezultatul eforturilor colective și al implicării comunității.
Asociația Obșteasca Asociația “Monumentum” din Republica Moldova IDNO 1018620001687 IBAN: MD73ML000000022514342027 | MDL IBAN: MD73ML000000022514342027 | RON SWIFT: MOLDMD2X B.C. MOLDINDCONBANK S.A. Filiala „Ștefan cel Mare” Destinația plății: pentru statuia "Reginei Maria"
Date pentru donații